Saksa prokurörid esitasid süüdistuse poliitikuid küberrünnanud mehele

Copy
Arvutiklaviatuuri nupp nimega Doxing. Foto on illustratiivne.
Arvutiklaviatuuri nupp nimega Doxing. Foto on illustratiivne. Foto: Christian Ohde / Scanpix

Saksa prokurörid teatasid teisipäeval süüdistuste esitamisest 22-aastasele küberkurjategijale, kes avaldas kümnete poliitikute, ajakirjanike ja muude avaliku elu tegelaste isikuandmeid veebis.

Sakslasest meest, kes võeti kinni eelmise aasta jaanuaris, süüdistatakse mitmes arvutikuriteos, muuhulgas politseile valeteadete esitamises ja väljapressimise katses.

Politsei ütles mehe kinnipidamise ajal, et ta oli üles tunnistanud vargust ja isikuandmete veebi lekitamist ehk niinimetatud «doxxingut». Sadade poliitikute ja avaliku elu tegelaste isikuandmete seas sattus veebi ka liidukantsler Angela Merkeli andmeid.

Süüdistatava sõnul motiveeris teda andmeid lekitama mõnede inimeste väljaöeldu, mis teda «ärritas».

2018. aastal aset leidnud juhtum sundis Saksa võime võtma vastu otsust suurendada IT-alast julgeolekut.

Vaid kolm aastat varem ründasid küberkurjategijad föderaalparlamendi arvutisüsteeme. Toonast rünnakut seostasid Saksa luureteenistused Vene võimudega.

Teisipäeval esitatud süüdistused hõlmavad 73 juhtumit, milles süüdistatav kogus oma sihtmärkidelt «isiklikke andmeid, peamiselt telefoninumbreid, aadresse, krediitkaardi andmeid, fotosid ja suhtlust».

Uurijate sõnul kasutas ründaja elektronposti teenuseid pakkuvate ettevõtete salasõna uuendamise rakendusi, mille abil sai ta ligipääsu inimeste meilikontodele. Lisaks kogus ta andmeid ka häkkerite veebisaidilt, mille Ühendriikide võimud 2020. aasta jaanuaris sulgesid ning mis sisaldas kolmandatelt osapooltelt kogutud sisselogimise andmeid.

Kinnipidamise hetkel tegi kahtlusalune «põhjaliku» ülestunnistuse ning näitas üles «selget kahetsust» rünnete eest, mis hõlmas tuhatkonda inimest.

Osa süüdistustest sisaldab väljapressimise katseid kuue Saksa parlamendisaadiku vastu, kellelt kurjategija nõudis bitcoini makseid umbes 900 euro ulatuses vastutasuks nende isiklike andmete avaldamata jätmise eest.

Samuti esitati mehele süüdistus kolme valeteate esitamises politseile. Ajavahemikus 2016. aasta juunist 2018. aasta detsembrini teatas ta peatselt aset leidvatest pommiplahvatustest või massitulistamisest.

Lisaks süüdistatakse teda samal ajaperioodil libateadete esitamises väljamõeldud kuritegude kohta, mis vallandasid kaks juurdlust kolmandate inimeste suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles