TASS: Venemaa alustas vargpommitaja prototüübi ehitamist

Copy
USA vargpommitaja B-2.
USA vargpommitaja B-2. Foto: AFP/EPA/AP/Zumapress/Scanpix

Venemaa asus ehitama oma esimese strateegilise vargpommitaja prototüüpi,  et kaasajastada oma kohati iganenud sõjaväetehnikat, teatas täna riiklik uudisteagentuur TASS.

TASS märkis viitega kaitsetööstuse allikatele, et projekti eest vastutab riigiettevõte Objedinjonnaja Aviastroitelnaja Korporatsija (OAK).

Allika sõnul on vajalikud materjalid kohale toimetatud ning tööd on alustatud esialgse nimelühendiga PAK DA pommitaja kokpiti ehitusega.

«Kogu masina lõplik kokkupanek peaks lõpule jõudma 2021. aastal,» ütles üks allikaist TASS-ile.

Vargpommitajad on loodud eesmärgiga jääda nähtamatuks radaritele ning kanda samas suurt kogust relvastust.

Vene ametnikud on avaldanud vaid üksikuid detaile projekti kohta, ehkki mullu ütles asekaitseminister Aleksei Krivorutško, et projekti veab lennukitootja Tupolev, mis on osa OAK-ist.

OAK-i pressiesindaja Sergei Loktionov keeldus AFP-le kommentaare andmast. Samuti ei ole esialgu pärimistele vastanud Tupolevi esindajad.

Teadete kohaselt on lennuki tiivad sarnased USA vargpommitajate mudelitele, mis suudavad lennata helikiirusele lähedastel kiirustel ning kanda strateegilisi tiibrakette ning hüperhelikiirusel lendavat relvastust.

USA õhujõudude B-2 vargpommitajad on ühed maailma enimkardetud sõjalennukid.

Sarnase projektiga tegeleb ka Hiina, mille kaugmaa vargpommitaja Xian H-20 võib esimese avaliku lennu teha novembris peetaval lennusõul, kirjutas varem mais ajaleht South China Morning Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles