Hongkongi politsei tõrjus pipragaasiga hümniproteste

Copy
Hongkongi märulipolitsei aktsioonis.
Hongkongi märulipolitsei aktsioonis. Foto: Reuters / Scanpix

Hongkongi politsei piiras täna sisse erihalduspiirkonna parlamendihoone ja tõrjus ärikvartalis pipragaasiga meeleavaldajaid, kes protestivad seaduseelnõu vastu, millega tahetakse keelata Hiina riigihümni solvamine.

Hongkongis on puhkenud protestid Hiina julgeolekuseaduse ettepaneku vastu, milles nähakse sammu vabaduste piiramiseks.

USA president Donald Trump hoiatas julgeolekukavaga seoses, et Hongkong võib kaotada ülemaailmse fiantskeskuse staatuse, kui Peking linna vabadusi ja õiguslikku sõltumatust piirab.

Tänase protestiaktsiooni ajendiks oli pärastlõunaks kavandatud parlamendiliikmete debatt plaani üle karistada riigihümni solvamise eest kuni kolmeaastase vabaduskaotusega. Aktivistide sõnul on see järjekordne samm Hongkongi vabaduste piiramiseks.

Politsei piiras parlamendihoone sisse ning viis linnas läbi haaranguid suurte rahvakogunemiste vältimiseks. 

Lõuna paiku kogunes mõnisada meeleavaldajat Causeway Bay ja kesklinna piirkonda, kuid politsei ajas nad pipragaasiga laiali.

«See nüüd nagu de facto komandanditund,» ütles mainekas demokraatia eestvõitleja Nathan Law. «Minu meelest peaks valitsus küll aru saama, miks inimesed on nii vihased.»

Hongkongis on koroonapandeemia erimeetmetega keelatud üle kaheksa inimese kogunemine, ehkki viiruse levik on peatunud. 

Pühapäeval avaldasid tuhanded inimesed Hongkongis meelt Hiina julgeolekuseaduse vastu, mille Pekingis kogunenud rahvakongress võtab tõenäoliselt vastu neljapäeval.  

Seadusega saab jõustada riigireetmise, õõnestamise ja mässu keelu Hongkongi suhtes, kus mullu toimusid massimeeleavaldused Hiina võimu suurenemise vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles