India ägab erakordse kuumalaine all

Copy
Kuumast vaevatud indialane janu kustutamas.
Kuumast vaevatud indialane janu kustutamas. Foto: AFP / Scanpix

India ägab erakordse kuumalaine all, õhutemperatuur on paiguti tõusnud 50 kraadini ning riigi pealinnas New Delhis registreeriti viimase 20 aasta kõige palavam maikuu.

Äärmine leitsak kestab India põhjaosas veel mitu päeva, ütles teisipäeval riigi meteoroloogiaamet. «Üksikutes paikades on oodata äärmiselt kuuma ilma.»

Globaalne soojenemine tähendab ka seda, et kuumalained on sagedane nuhtlus, eriti mais ja juunis. Mullu suri kuumalaine tõttu kümneid inimesi.

Meteoroloogide sõnul oli teisipäeval läbi aegade kuumim koht Rajasthani osariigis asuv Churu, kus oli 50 kuumakraadi ning Pandžabis, Haryanas ning Uttar Pradeshis olid õhutemperatuurid üle 40 kuumakraadi.

Riigi pealinnas New Delhis registreeriti kõige kuumem maikuu viimase 18 aasta jooksul, õhutemperatuur tõusis seal 47.6 kraadini.

Tänavu pole seni teatatud ühestki surmajuhtumist, kuid möödunud aastal ütles valitsus, et kuum ilma tõttu on alates aastast 2015 surnud pea 3500 inimest. Viimastel aastatel on ohvrite arv olnud madalam.

Riigi 1,3 miljardit elanikku kannatab tõsise veepuuduse all, kümnetel tuhandetel puudub jooksev vesi, rääkimata kliimaseadmest.

New Delhi linnajagudes ja ka mujal toimuvad kähmlused, kui saabuvad joogivee tsisternautod. Möödunud aastal jõudis Chennai rahvusvaheliste uudiste esikülgedele, kui linna lõunaosas lõppes vesi täielikult.

Kuumalaine suurendab riigis niigi olemasolevaid probleeme koroonaviirusega võitlemisel.

India on nüüd nakkusjuhtumite arvu poolest maailmas kümnendal kohal, kolmapäevaks oli riigis üle 150 000 COVID-1 nakatunu ning 4500 koroonasurma.

Möödunud nädalal tappis üle India ja Bangladeshi tuisanud tsüklon Amphan üle 100 inimese, pühkides oma teelt külasid, hävitades talusid ning jättes miljoneid inimesi ilma elektrita.

Suured kõrbetirtsude parved on samal ajal hävitanud pea 50 000 hektarit põllukultuure India lääne- ja keskosas ning võivad varsti jõuda Delhisse.

Kirdeosariikides Assamis ja Meghalayas on praegu üleujutused ning piirkonda ennustatakse lähipäevadeks veel tugevaid sademeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles