Väidetavalt söögi ja joogita elanud India joogi suri 90-aastasena (1)

Copy
Prahlad Jani.
Prahlad Jani. Foto: AFP / Scanpix

India joogi, kes väidetavalt oli elanud aastakümneid toitu ja vett tarvitamata, suri oma naabri sõnul eile; Prahlad Janil oli rühm järgijaid, aga tema väited tekitasid arstides ka suuri kahtlusi.

Pikajuukseline ja habetunud Jani, kes riietus punasesse ning kandis hinduismi jumalannadele sarnaselt ninavõru, oli pärit Charada külast India kõige läänepoolsemas Gujarati osariigis, kus veetis ka oma elu, tegeldes peamiselt jooga ja mediteerimisega. 

Ta oli 90-aastane, väites end sündinud olevat 1929. aasta augustis.

«Ta suri teisipäeva varahommikul vanadusse,» rääkis AFP-le Jani naaber Sheetal Chaudhary. «Ta viidi pärast südaööd haiglasse, kuid peagi tunnistasid arstid ta seal surnuks.»

Jani surnukeha viidi Ambaji linna, mis on tuntud oma templite poolest ning kuhu ta oli ehitanud väikese aašrami (erakla). Chaudhary sõnul hoitakse teda aašramis järgmised kaks päeva, et inimesed saaksid tulla ja oma viimset austust avaldada. Jani kremeeritakse neljapäeval. 

Jani lugu, et teda õnnistas lapsena jumalanna, mis võimaldaski ta ilma toiduta hakkama saada, tekitas talle väikese grupi järgijaid, hoolimata meditsiiniasjatundjate kahtlustest.

2003. aastal ütles ta AFP-le, et saab elueliksiiri august oma suulaes ega vaja seetõttu toitu ja vett.

Jani väiteid ei saanud tõestada ning teadaolevalt ei saa inimene pikemat aega olla toidu ja veeta, ilma et ta organid kannatada saaksid ja keha kokku variseks. Sellele vaatamata pakkusid Jani väited India meditsiinikogukonnale huvi.

2010. aastal uuris teda kahe nädala jooksul Gujarati suurima linna Ahmedabadi haiglas sõjaväearstide meeskond.

Janit jälgiti videokaameratega, arstid uurisid ta organeid, aju ja veresooni, viisid läbi teste südame ja kopsude töö ning mälumahu kohta.

Nad kinnitasid, et ta ei söönud ega joonud, ei käinud tualetis ning tema ainsad kokkupuuted vedelikuga olid seotud regulaarse kuristamise ja suplemisega.

«Me ei tea siiani, kuidas ta elab,» ütles neuroloog Sudhir Shah siis ajakirjanikele. «Jääb ikkagi saladuseks, mis nähtus see on.»

India kaitseuuringute ja arenguorganisatsiooni raportit pole kunagi avaldatud. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles