USA osariigid kasutavad koroonat, et piirata ligipääsu abordile

Copy
Koroonaviiruse testimine.
Koroonaviiruse testimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Mõned USA osariigid kasutavad uue koroonaviiruse kriisi selleks, et piirata juurdepääsu abordile, ütles kolmapäeval sõltumatu ÜRO ekspertgrupp.

Kaheksa osariiki kasutasid COVID-19 kaasnevat erakorralise meditsiiniabi nõuet, mille kohaselt peatati kõik mittevajalikud meditsiiniprotseduurid, et piirata juurdepääsu raseduse lõpetamisele, ütles ÜRO naiste ja tüdrukute vastase diskrimineerimise töörühm.

Töörühm tõi esile Alabama, Arkansas', Iowa, Louisiana, Ohio, Oklahoma, Tennessee ja Texase osariigid.

«Meil on kahju, et mainitud osariigid, kellel on juba pikk abordivastase tegevuse ajalugu, tunduvad kuritarvitavat kriisi, et piirata naiste reproduktiivtervisega seonduvaid õigusi,» ütles töörühma asepresident Elizabeth Broderick.

Sõltumatud eksperdid ei räägi ÜRO nimel, kuid esitlevad organisatsioonile saadud infot.

«Paljudele USA naistele tähendab pandeemia-aegne abordikeeld, et abordi sooritamine jääb väljapoole seaduses ettenähtud piiri, või jääb aborditeenus üleüldse kättesaamatuks,» ütles Broderick.

Need, kes soovivad rasedust lõpetada, on sunnitud reisima osariigist välja, ohustades nii oma tervist ja eirates üldisi terviseohutuse nõudeid, ütlesid eksperdid.

«Abort on osa elementaarsest tervishoiust ja peab olema kättesaadav ka COVID-19 kriisi ajal,» lisas Broderick.

«Piirangud reproduktiivtervisega seotud infole ja teenustele, sealhulgas abordile ja rasedusvastastele vahenditele on inimõiguste rikkumine ning tekitab pöördumatut kahju.»

Töörühma sõnul on naistele vaid neile vajalikele teenustele juurdepääsu piiramine naisi «diskrimineeriv».

Töörühma sõnul takistab selline piirang naistel kontrolli oma keha ja oma elu üle.

Kuigi USA toetas möödunud nädalal Maailma Terviseorganisatsiooni aastakoosolekul vastuvõetud COVID-19 resolutsiooni, taandas ta end lõikudest, milles viidati «seksuaal- ja reproduktiivtervisele», või oli sees keelekasutus, mille kohaselt sisaldub abort pakutavates tervishoiuteenustes.

«USA usub sündimata laste seaduslikku kaitsesse,» ütles USA esindus Genfis.

Töörühma sõnul on juurdepääs ohutule ja seaduslikule abordile «elutähtis ning peab jääma üheks ÜRO prioriteetide võtmekomponendiks reageerimisel COVID-19 pandeemiale».

Broderick ütles, et olukord oli "üks viimaseid näiteid, mis illustreerib seadusliku abordiga seotud piiranguid ja tagurlikkust" kogu USAs.

Viieliikmelise töörühma asutas aastal 2010 ÜRO inimõigusnõukogu.

Nende väidet kinnitasid ka kaks teist ÜRO eksperti – füüsilise ja vaimse tervise ning naistevastase vägivalla eriraportöörid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles