Ungari VVO-d: Orbáni võimuloovutuse ettepanekud on optiline illusioon (1)

Copy
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: Attila Volgyi/Zumapress.com

Ungari erinevate õigustega tegelevad valitsusvälised organisatsioonid (VVO) hoiatasid kolmapäeval, et valitsuse ettepanekud võtta tagasi rida vastuolulisi koroonaviiruse vastase võitluse meetmeid on vaid «optiline illusioon», mis ei «hajuta kartusi» peaminister Viktor Orbáni võimu kinnistamise suhtes.

Parlamenti saabus teisipäeval kaks eelnõu, mille eesmärk on tühistada korralduspõhised volitused, mille rahvuslasest peaminister määramatuks ajaks sai märtsis, mil koroonaviiruse pandeemia tõttu enamik riike läks eriolukorrale üle.

Orbáni kohaselt lubas seadlustepõhine valitsemine tal reageerida kiirelt ja efektiivselt uue koroonaviiruse leviku vastu võitlemisel.

Ametnike sõnul kaotaksid erivolitused jõu 20. juunil, seda juhul, kui parlament kiidab eelnõud lähinädalatel heaks.

Seevastu esitas kolm Ungari juhtivat valitsusvälist organisatsiooni - Ungari Kodanikuvabaduste Ühendus, Amnesty International Ungari ja Ungari Helsingi Komitee - ühisavalduse, mille kohaselt ei suuda ettepanekud «hajutada kartusi».

«Lubadus tühistada (koroonaviiruse vastased erivolitused) ja lõpetada eriolukord ei ole muud kui vaid optiline illusioon,» seisis avalduses.

Valitsuse viimatine seadlus nägi ette anda valitsusele õigus kehtestada «meditsiiniline eriolukord», mis õiguslaste sõnul võib viia määrustega valitsemiseni, millega parlamendil puuduks seaduste üle kontroll või ka vajalik aeg nende läbi arutamiseks.

«Kui eelnõud võetaks vastu nende praegusel kujul, lubaks see valitsusel taas kord teostada võimu määruste alusel määramatuks ajaks, sel korral isegi ilma minimaalsete põhiseaduslike kaitseteta,» hoiatasid VVO-d.

Märtsis vastu võetud seadust nimetasid Orbáni vastased nii kodu- kui välismaal «diktaatorlikeks».

Ungari opositsioonierakonnad ja erinevad õiguslased süüdistasid Orbáni võimu kuritarvitamises seoses mitmete korraldustega, mis pole otseselt seotud pandeemia vastu võitlemisega, kuid mis aitavad kinnistada tema võimu.

Budapest nimetas võimudevastast kriitikat «laimukampaaniaks» ning «valeuudisteks» ning nõudis oma vastastelt vabandamist pärast teadet lõpetada eriolukord.

Euroopa Liidu liikmesriigis Ungaris, kus elanike arv ulatub ligi kümne miljonini, on registreeritud 3793 uue koroonaviiruse nakkus- ja 505 surmajuhtu, selgub kolmapäeval avaldatud statistikast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles