Hiina parlament kiitis heaks Hongkongi autonoomia surmaotsuse

Copy
Hoiatussiltidega märulipolitsei Hongkongis.
Hoiatussiltidega märulipolitsei Hongkongis. Foto: TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix

Hiina parlament kiitis täna heaks Hongkongi julgeoleku eelnõu, mis kriitikute arvates hävitab linna autonoomia. 

Enam kui 2800 delegaadist koosnev Hiina rahvakongress kiitis heaks eelnõu, mille eesmärk on keelustada teisitimõtlemist, eraldumist ja õõnestustegevust, aga samuti võidelda senisest jõulisemate vahenditega välismaise sekkumise ja terrorismi vastu.

Hääletuse tulemus võti vastu pika ja valju aplausiga. Eelnõule oli vastu ainult üks delegaat, kuus delegaati puudusid.

Seadus kehtestatakse otse Mandri-Hiina võimude poolt, minnes mööda Hongkongi võimude volist.

Eelmisel nädalal esitatud eelnõu ettepaneku kohaselt lubab see Hiina julgeolekuametitel Hongkongis tegutseda.

Uue seaduse mitu tähtsamat punkti pole veel täpselt teada, sealjuures, kuidas kuritegusid ning «välist sekkumist» täpselt defineeritakse ning kas kahtlusaluste üle mõistetakse kohut Hongkongis või Mandri-Hiinas. 

Nüüd seisab rahvakongressi alalisel komiteel ees seaduse formuleerimine, mis tuleks Pekingi sõnul valmis saada võimalikult kiiresti. Arvatavasti koguneb komitee järgmisel kuul.

Rahvuskongressi aseesimees Wang Chen lausus eelmisel nädalal, et kuna Hongkong on viivitanud oma julgeolekuseaduse vastu võtmisega, sundis see Hiina juhtkonda ise ohjad haarama.

«Enam kui 20 aastat pärast Hongkongi naasmist ei ole vastavad seadused endiselt materialiseerunud nende sabotaaži ja segamise tõttu, kes üritavad külvata pahandust Hongkongis ja Hiinas üldiselt, samuti vaenulike väliste jõudude tõttu,» lausus Wang.

Vaastuseks eelnõu arutamisele teatas USA välisminister Mike Pompeo eile kongressile, et Hongkongis ei kehti enam autonoomia ja piirkond on eriõigustest ilma jäetud.

Seetõttu ei pea Ühendriikide valitsus Hongkongi enam sõltumatuks Mandri-Hiinast, mis tähendab, et Washington võib hakata tühistama kaubandussoodustusi endisele Briti kolooniale, mis 23 aasta eest läks tagasi Hiina valitsemise alla.

Hetkel ei too Pompeo avaldus kaasa vahetuid muutusi kaubandusreeglitele, mille peavad otsustama president Donald Trump kooskõlas kongressiga.

Siiski annab USA valitsus avaldusega otsese hoiatuse Hiinale, et Hongkongi soodustused on löögi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles