Koroonajälgimise rakendus sai Prantsusmaal rohelise tule

Postimees
Copy
Nakkuskontakti jälgimise rakendus.
Nakkuskontakti jälgimise rakendus. Foto: Thierry Roge/Zumapress.com/Scanpix

Prantsuse saadikud kiitsid eile heaks valitsuse toetusega loodud nutirakenduse, mis annab kasutajatele märku, kui nad on koroonaviirusega nakatunud inimesega kontaktis olnud.

Vabatahtlikuks kasutamiseks rakendus StopCovid on mõeldud jälgima kasutajaid, kes on kahe nädala jooksul viibinud koroonaviirusega nakatunud isikute läheduses. Kui nad ise nakatuvad, sisestavad nad andmed selle kohta rakendusse, mis võimaldab omakorda teisi hoiatada, kirjutab France 24.

Rakenduse vastased on väljendanud kartust, et tegu on esimese sammuga pideva internetijälgimise all ühiskonna suunas.

Prantsuse järelvalveorgan CNIL, mis andis esialgse heakskiidu StopCovidile aprillis, märkis, et rakendus peab täitma seadusega ette nähtud privaatsuse kaitse kriteeriumeid ja kasutama mitmeid turvameetmeid, mis tagavad, et rakendust ei ole võimalik kurjasti ära kasutada.

Sellest hoolimata tegi CNIL mitmeid soovitusi, et rakendus veelgi ohutumaks muuta, muu hulgas soovitati parandada kasutajatele pakutava informatsiooni kvaliteeti, lubada vastustada informatsiooni jagamist ja pakkuda võimalust salvestatud andmed kustutada.

Rakendus ei tööta geolokatsiooni põhimõttel, vaid kasutab bluetooth-tehnoloogiat, millega mobiiltelefonid saavad omavahel lühikese vahemaa tagant informatsiooni vahetada.

Parlamendi heakskiiduga võib StopCovidi rakendus saada avalikuks juba sel nädalavahetusel.

Euroopa Komisjon on soovitanud salvestada kontaktjälgimise rakenduste kaudu kogutud andmeid ainult kasutajate endi telefonidesse ja need krüpteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles