Senaator: Trump kavandab uut relvamüüki Saudi Araabiale

Copy
USA president Donald Trump ja Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman G20 tippkohtumise ajal Jaapanis Osakas 28. juuni 2019.
USA president Donald Trump ja Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman G20 tippkohtumise ajal Jaapanis Osakas 28. juuni 2019. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon valmistub taas Saudi Araabiale relvi müüma aasta pärast 8,1 miljardi dollari suuruse müügilepingu läbisurumist parlamendi vastuseisust hoolimata, ütles kolmapäeval USA mõjukas senaator. 

«Administratsioon üritab hetkel müüa tuhandeid täppispomme presidendi sõbrale» Saudi kroonprintsile Mohammed bin Salmanile, ütles New Jersey demokraadist senaator Bob Menendez CNN-i veebiportaalis. 

Valitsus tahab avalikustamata üksikasjadega müügi läbi viia, hoolimata sellest, et «saudid näivad tahtvat oma läbikukkunud ja brutaalsest sõjast Jeemenis pääseda», lisas ta. 

Senati väliskomitee kõrgeim demokraat tuletas meelde, kuidas eelmine leping relvade müümiseks saudidele ja nende liitlastele Araabia Ühendemiraatidele (AÜE) blokeeriti USA kongressis Saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrva tõttu. 

USA luure oli jõudnud järelduseni, et mõrva tellis Saudi kroonprints, «kapriisne despoot, kes arvab, et võib oma kriitikuid ilma tagajärgedeta tappa», kirjutas Menendez. 

Kui kongress selle müügi eelmisel aastal blokeeris, jõustas USA välisminister Mike Pompeo harvanähtava «hädaolukorra» protseduuri, et see läbi suruda. 

«Täna, aasta hiljem, pole USA-l jätkuvalt mingit õigustust pommide müümiseks Saudi Araabiale,» ütles Menendez. 

«Seetõttu olen iseäranis häiritud, et välisministeerium on taas keeldunud selgitamast vajadust müüa veel tuhandeid pomme Saudi Araabiale lisaks tuhandetele, mida pole pärast mullust »hädaolukorda« veel kohale toimetatud,» lisas senaator, kutsudes kongressi üles blokeerima uut relvatehingut. 

Trump lasi hiljuti lahti välisministeeriumi peainspektori Steve Linicki, kes uuris Pompeo tegevust eelmise müügilepingu ajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles