Venemaa üritab maailma riigijuhte sõjaväeparaadile meelitada (4)

Copy
Vaade Punasele väljakule.
Vaade Punasele väljakule. Foto: Mihhail Japaridze/TASS/SCANPIX

Venemaa on alustanud välisriikide liidrite kutsumist 24. juunil Moskvas peetavale sõjaväeparaadile, mis koroonaviiruse tõttu 9. mail ei toimunud.

Pärast seda, kui Venemaa president Vladimir Putin teatas teisipäeval, et koroonaviiruse tõttu tühistatud võidupüha paraad toimub 9. mai asemel 24. juunil, on Kreml alustanud tegevust välisriikide liidrite kohale meelitamiseks.

«See on üsna lühike aeg riigijuhtide graafikute koostamiseks,» märkis Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov, lisades, et kutsed koordineeritakse juhtumipõhiselt.

«See koordineeritakse iga riigi puhul individuaalselt,» lausus Peskov, märkides, et Prantsusmaaga on juba õnnestunud side luua.

Peskovi sõnul on mitmele endisele Nõukogude Liidu liikmesriigi juhile saadetud kutset uuendatud ja täna teatas osalemisest näiteks Kõrgõzstani president.

Massiürituse edasilükkamine oli hoop Putinile, kes lootis koguda maailma riigijuhid Moskvasse Punasele väljakule tähistama 75 aasta möödumist Natsi-Saksamaa alistamisest Teises maailmasõjas.

Putini sõnul on võimalik paraadi pidada 24. juunil, sest koroonaviiruse pandeemia tipp on Venemaal tema sõnul möödas.

Ühed kõige kõrgematasemelisemad külastajad, kes 9. mai paraadiks kinnituse andsid, olid Hiina riigipea Xi Jinping ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron.

Kutse saadeti teiste seas ka Briti peaminister Boris Johnsonile ja USA president Donald Trumpile, kes osalemise ära ütles.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles