Kabul süüdistab Talibani 14 sõduri ja politseiniku tapmises

Copy
Talibani võitlejad. Foto on illustratiivne.
Talibani võitlejad. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Afganistanis tapeti neljapäeval kahes rünnakus 14 julgeolekujõudude liiget, teatasid ametivõimud, süüdistades esimestes relvarahujärgsetes rünnakutes Talibani.

Tegemist on esimeste Talibanile omistatavate rünnakutega pärast islamipühadeks kehtestatud kolmepäevase relvarahu lõppu.

Esimene rünnak tehti korraldati armee kontrollpunktile Parwanis, pealinnast Kabulis põhjas.

«Ka Talibani pool kandis kaotusi,» ütles provintsi kuberneri pressiesindaja Waheeda Shahkar.

Kohalik politseiülem Hussain Shah sõnas, et võitlejad süütasid kontrollpunkti põlema ja tapsid sedasi viis julgeolekutöötajat. Veel kaks lasti maha. 

Riigi lääneosas Farah's ründasid Talibani võitlejad politseiposti ja tapsid seitse politseinikku, teatas provintsipolitsei pressiesindaja Mohibullah Mohib.

«Pool tundi kestnud tulevahetuses sai surma ka kaheksa Talibani võitlejat,» lisas ta, öeldes, et lahingus jäi ellu neli politseinikku.

Taliban pole intsidente kommenteerinud. 

Tegemist oli esimeste rünnakutega pärast teisipäeva öösel lõppenud Eid al-Fitri pühade relvarahu, milles Afganistani võimud süüdistavad Talibani.  

Afganistani julgeolekujõud seevastu tegid kolmapäeval õhurünnakuid riigi lõunaosas ning tapsid 18 võitlejat, teatas politsei. 

Afganistani Sõltumatu Inimõiguste Komisjoni andmetel langes tsiviilohvrite arv relvarahu ajal 80 protsendi võrra.

Ootamatu relvarahuettepanek Talibanilt ja lahingute peatumine tekitas lootust, et rahukõnelused valitsuse ja Talibani vahel võiksid peatselt alata. 

Afganistani võimud vabastasid sel nädalal vangist umbes tuhat Talibani liiget ning on lubanud sama arvu võrra vabastada ka hiljem sel nädalal. Talibid on samuti teatanud oma vangide vabastamise kavatsusest. 

Vangide vahetus oli tingimus USA ja Talibani kokkuleppes, mille osapooleks Afganistani valitsus ei olnud. See nägi ette, et Kabul vabastab kuni 5000 Talibani vangi ja Taliban vabastab umbes tuhat valitsusväelast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles