Karantiinireegleid rikkunud Johnsoni nõunik pääseb karistuseta

Copy
Briti peaministri Boris Johnsoni nõunik Dominic Cummings.
Briti peaministri Boris Johnsoni nõunik Dominic Cummings. Foto: EMPICS Entertainment / Scanpix

Briti politsei ütles täna, et koroonaviiruse tõttu kehtestatud liikumispiiranguid eirates kodunt lahkunud peaminister Boris Johnsoni nõunik Dominic Cummings rikkus tõenäoliselt pisut reegleid, aga teda ei karistata.

Cummings tunnistas, et sõitis liikumiskeelu ajal kodust 400 kilomeetri kaugusele Kirde-Inglismaale Durhamisse vanematekoju ja hiljem veel 50 kilomeetri kaugusele maalilisse linnakesse.

Durhami politsei sõnul võis väljasõit Barnard Castle'i nimelisse linna olla väike liikumiskeelu reeglite rikkumine, millega kaasnenuks politsei sekkumine, kui nõunik oleks teolt tabatud. Tagantjärele sekkumist politseil kavas ei ole, lisati avalduses.

Johnson on lükanud tagasi nõuded Cummings reeglite rikkumise eest vallandada.

«Peaminister usub, et härra Cummings käitus mõistlikult ja seaduskuulekalt, arvestades kõiki asjaolusid ja ta peab juhtumit lõppenuks,» lausus peaministrikabineti kõneisik.

Suure surve alla sattunud Johnson kutsus eile riiki skandaalist «edasi liikuma».

Viimase kümne aasta jooksul ei ole ühtegi konservatiivide liidrit tabanud niivõrd järsk populaarsuse langus kui Johnsonit, kelle sõnul on kogu furoor tema nõuniku vastuolulise reisi üle «tähelepanu kõrvalejuhtimine» ning et praegu on käes aeg see teema lõpetada.

«Tegemist on olnud väga, väga frustreeriva vahejuhtumiga,» ütles ta parlamendiliikmete vanematekogu järelevalvekomisjonile oma esimeses ilmumises nende ette pärast peaministriks saamist mullu suvel. «Ma mõistan, miks inimesi see huvitab. Ent mida me tegelikult peame tegema, on siit edasi liikuma.»

Ajalehes Times ilmunud YouGovi küsitluse tulemuste kohaselt on konservatiivide edumaa kahanenud opositsioonilise Tööpartei ees nädalaga üheksa protsendipunkti võrra.

Küsitlus annab tooridele 44- ja leiboristidele 38-protsendise toetuse. Nädalaga on esimeste poolehoidjate arv kahanenud nelja ja teiste oma kasvanud viie protsendipunkti võrra.

Viimati tabas samaväärne kukkumine konservatiivide liidrit David Cameroni 2010. aasta valimiskampaania ajal.

Tabloidse päevalehe Daily Mail arvamusküsitluse põhjal kahanes Johnsoni reiting mõne päevaga 19 protsendilt miinus ühele, kuigi alles kuue kuu eest sai partei kaaluka valimisvõidu.

Ligi 40 konservatiivist parlamendiliiget nõudis Cummingsi ametist tagandamist, teisipäeval teatas Šoti asjade aseminister Douglas Ross, et astub protestiks skandaali tõttu tagasi.

Cummings oli juba enne koroonakriisi paljude brittide jaoks piksevardaks seoses oma rolliga 2016. aasta Brexiti-kampaanias, mille tulemusena Suurbritannia Euroopa Liidust lahkus.

Kõigi erakondade esindajad on ühinenud teadusekspertide ja isegi paljude vaimulikega, taunides Cummingsit, kes sõitis koos oma koroonaviirusse nakatunud abikaasaga läbi riigi ajal, kui ametlik soovitus brittidele oli püsida kodus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles