Twitter märkis Trumpi säutsu vägivalda ülistavaks (3)

Postimees
Copy
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Doug Mills/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Sotsiaalmeediaplatvorm Twitter on sel nädalal juba teist korda otsustanud vastu astuda president Donald Trumpile.

Täna blokeeris Twitter Trumpi säutsu, märkides juurde, et president rikkus platvormi reegleid ja ülistas vägivalda. Presidendi säuts peideti tema ajajoonelt, kuid seda ei eemaldatud.

Twitter selgitas, et säutsu kättesaadavus võib olla avalikkuse huvides ja seetõttu otsustati seda mitte eemaldada. Võimalik ei ole aga säutsu meeldivaks märkimine ega selle otse edasi jagamine. Sotsiaalmeediaplatvormile ei sobinud presidendi sõnavõtt Minnesota osariigis politseivägivalla järel alanud rahutuste kohta.

«Need PÄTID teotavad George Floydi mälestust ja ma ei luba sel juhtuda. Rääkisin just kuberner Tim Walziga ja ütlesin, et sõjavägi on igal juhul temaga. Kui tekivad raskused, haarame kontrolli, aga kui algab rüüstamine, algab tulistamine. Aitäh!»

Twitter langetas otsuse seoses rüüstamise ja tulistamise kohta kirjutatud lausega, mis platvormi teatel kätkeb oma ajaloolise konteksti tõttu ohtu, et sarnased sündmused võiksid Minneapolises aset leida.

«Kui algab rüüstamine, algab tulistamine,» on fraas, mida väidetavalt kasutas 1967. aastal Miami politseiülem Walter Headley. Toona oli see ähvardus kodanikele, kes mässasid selle vastu, et politseinikud olid terroriseerinud mustanahalist teismelist, ähvardades ta sillalt alla heita. Headley olla Washington Posti teatel alluvatele öelnud: «Te teate, mida teha. Kui algab rüüstamine, algab tulistamine.»

Minneapolise rahutused said alguse pärast seda, kui sealsed politseinikud surusid kinnipidamise ajal 46-aastase mustanahalise George Floydi kaelale ja põhjustasid mehe surma. Video kinnipidamisest jõudsid sotsiaalmeediasse. «Su põlv on mu kaelal. Ma ei saa hingata... Ema. Ema...» ütles mees videos, kuni jäi vait ja liikumatuks. Hiljem toimetati ta haiglasse, kus ta kuulutati surnuks. Ohvrit kahtlustati valeraha kasutamises. 

Minneapolise rahutused.
Minneapolise rahutused. Foto: John Minchillo/AP/Scanpix

Teisipäeval otsustas Twitter esmakordselt ajaloos Trumpile vastu astuda. Nii tehti faktikontroll Trumpi säutsudele, mis sisaldasid valeinfot posti teel hääletamise kohta.

Trump vastas vihaselt, lubades sotsiaalmeediaplatvorme reguleerida või need sootuks sulgeda. Riigipea väitis, et Twitter üritab lämmatada nii konservatiivsust kui ka sõnavabadust.

Eile allkirjastas president määruse sotsiaalmeedia õigusliku seisundi kohta. Jõustumise korral muutuvad sotsiaalmeediakanalid nagu Twitter ja Facebook enam avatuks kohtuasjadele ja suuremale valitsuse regulatsioonile.

Meediakanal ABC News teatas, et asjatundjate hinnangul jääb määrus kõige tõenäolisemalt siiski hambutuks ning selle seaduseks muutmine on kongressi ja mitte presidendi pädevuses. Ühtlasi võib sellega kaasneda põhiseaduslikke probleeme.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles