Saksa «viiruseguru» on sattunud kriitikute hambu (3)

Copy
Berliini Charité kliiniku viroloogiainstituudi direktor Christian Drosten.
Berliini Charité kliiniku viroloogiainstituudi direktor Christian Drosten. Foto: AFP / Scanpix

Saksa juhtivast viroloogist on saanud vandenõuteoreetikute ja piirangute vastase liikumise vihatuim vaenlane ning tema pihta suunatud sõim riigi suurima levikuga ajalehes näitab vastuolulist suhtumist teadlaste rolli pandeemiast jagusaamises.

Maailmamainega koroonaviiruste ekspert Christian Drosten oli see, kelle nõuannetele tuginedes rakendas kantsler Angela Merkeli valitsus meetmed, tänu millelel saadi viiruse levik mai alguseks kontrolli alla ja ohvrite arv jäi Saksamaal suheliselt väikseks.

Kõrge positsioon ja sagedane esinemine meedias tegid aga Drostenist piksevarda valjuhäälse vähemuse jaoks, kellele ei meeldi sotsiaalse vahemaa reeglid kui liiga piiravad või koguni autoritaarsed.

Teadlase ümber puhkenud vaidlused päädisid sel nädalal avaliku tüliga ajalehes Bild, milles püüti seada kahtluse alla tema teadustööd.

Bildi vaidluste keskmeks sai Drosteni Berliini Charite ülikooli töörühma uuring, mille esialgsed tulemused näitavad, et lapsed levitavad COVID-19 sama hõlpsasti kui täiskasvanud. 

Laste kui nakkuse levitajate teema on südamelähedane miljonitele vanematele, kes ootavad pikisilmi võimalust oma võsukesed taas kooli saata.

Bildi ajakirjanik andis Drostenile vaid tund aega vastamaks teiste teadlaste kriitilistele kommentaaridele oma uuringu kohta. See ajendas teadlast Twitteris vihaselt säutsuma.

«Mul on parematki teha,» kuulutas Drosten ja manas ajakirjanikku, kes oli avaldanud ekraanitõmmise tema meiliaadressi ja telefononumbriga.

Ajakirjanikud, keda Bild tsiteeris, et olnud rünnakuga päri, vaid vabandasid, et olid kommenteerinud uuringut lihtsalt tagasiside andmiseks ja paranduste tegemiseks.

Drosten ise ütles ajakirjale Der Spiegel, et Bildi ei huvita teaduslikest probleemidest arusaamine.

Vaen viroloogi vastu läks aga laviinina liikvele ja sotsiaalmeediasse ilmusid pildid, millel on kõrvuti Drosteni ja kurikuulsa natsi arsti Josef Mengele näod allkirjaga: «Usalda mind, ma olen arst.»

Kuuldavasti tõi post Drotenile paki vedelikku sisaldava kapsliga, mille juures oli kiri: «Joo seda, siis muutud immuunseks.»

Siseminister Horst Seehofer kinnitas, et ähvardustesse suhtutakse tõsiselt.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles