Orbán: taaskäivitusfondi plaan on absurdne

Postimees
Copy
Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Foto: Marko Djurica/Reuters/Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán kritiseeris täna Euroopa Komisjoni 750 miljardi euro suuruse taaskäivitusfondi plaani, pidades absurdseks mõtet jagada suur osa sellest küllaltki heal järjel olevatele riikidele.

«Vaeste rahast rikaste finantseerimine ei ole minu arvates hea mõte,» ütles peaminister riigi omanduses olevale raadiojaamale Kossuth Radio.

Komisjoni ettepaneku kohaselt jagataks koroonakriisist taastumiseks mõeldud 750 miljardit eurot liikmesriikidele laenude ja tagastamatute toetuste kaudu. Laenu tagasimaksed algaksid 2028. aastal järgmistest Euroopa Liidu eelarvetest.

Politico teatel saaks plaanist enim kasu Itaalia, mis saaks 750 miljardist eurost kasutada kuni 172,7 miljardit. Teisel kohal oleks Hispaania maksimaalselt 140,4 miljardi euroga, kolmanda suurima kasusaajana jõuaks Poolale kuni 63,8 miljardit.

Ungarile jõuaks väljaande teatel kuni 15 miljardit, sellest 8,1 miljardit toetustena ja 6,9 miljardit laenudena.

«Meile esitletud uus jaotamissüsteem on absurdne ja perversne lahendus, sest see annab rohkem raha rikasele kui vaestele,» ütles valitsusjuht. Politico teatel olla Orbán öelnud, et Euroopa Komisjoni ettepanekuga on vaja tutvuda, kuid tõi samas esile murekohad seoses teistele laenamisega.

«Ungari kodanikuna pead olema vastutav Kreeka, Itaalia või Prantsusmaa võlgade tagasimaksmise eest. Ja kui nemad ei suuda, maksad sina selle tagasi,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles