Kuidas aitab tubakataim võidelda koroonaviirusega?

Postimees
Copy
Lisaks Valencias tegutsevale taimede molekulaar- ja rakubioloogia instituudile töötavad Nicotiana benthamiana taimega mitmed teised teaduasutused, nende seas näiteks Saksamaal Halles asuv firma Icon Genetics, kes oli kaastatud Ebola vaktsiini valmistamisse.
Lisaks Valencias tegutsevale taimede molekulaar- ja rakubioloogia instituudile töötavad Nicotiana benthamiana taimega mitmed teised teaduasutused, nende seas näiteks Saksamaal Halles asuv firma Icon Genetics, kes oli kaastatud Ebola vaktsiini valmistamisse. Foto: Axel Schmidt / Reuters / Scanpix

Ajal, kui teadlased üle maailma on võidujooksus ajaga, et leida vaktsiini Covid-19 vastu, käib Hispaanias Euroopa Liidu (EL) toetusel uurimine, kuidas võiks olla tubakataime lähisugulasest kasu n-ö rätsepatööna valmistatud vaktsiinide ja antikehade tootmises.

Valencias tegutsev taimede molekulaar- ja rakubioloogia instituut kasutab uusimat tehnoloogiat, et kasvatada tavalise tubaka lähisugulast, Austraaliast pärit taime Nicotiana benthamiana ning järjestada selle genoomi.

ELi teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamisvahendi Horisont 2020 abiga loodavad Newcotiana projekti kallal töötavad teadlased nüüd sellest taimest toota molekuli, mis aitaks võidelda uue koroonaviiruse põhjustatud haigusega Covid-19.

«Paljud ravimid, mida me kasutame tänapäeval, on saadud taimedest, aga nüüd oleme tänu biotehnoloogiale võimelised tootma taimedest teistsuguseid aineid, mis on erinevad nendest, mida nad toodavad looduslikult. Me teeme seda, viies geneetilise materjali nende genoomi. See sisaldab informatsiooni, mis võimaldab valmistada arstimeid nagu antikehad, vaktsiinid ja teised tooted,» selgitas Newcotiana projekti koordinaator Diego Orzáez Euronewsile.

Lootused on kõrgel, et kasutades tehnikat, mis suudab ohjata taime rakke ja mahla, on lõpuks võimalik valmistada ka Covid-19 vaktsiini.

Nicotiana benthamiana taime on juba kasutatud vaktsiinide ja antikehade tootmiseks viirustele nagu näiteks Ebola.

Süstides teistsugust DNAd taime lehtedesse, saab selle geene modifitseerida nii, et on võimalik luua spetsiifilisis farmaatsiatooteid ja seda väga suurtes kogustes.

Lootused on kõrgel, et kasutades tehnikat, mis suudab ohjata taime rakke ja mahla, on lõpuks võimalik valmistada ka Covid-19 vaktsiini.

Asjatundjate sõnul on sellel meetodil üksjagu eeliseid teiste vaktsiini tootmise võimaluste ees: nii saab valmistada suures koguses soovitud valku, see on võrreldes teiste meetoditega odav ning see on turvaline.

«Taimed on teadlastele väga kasulikud, sest nad on alternatiivseks vahendiks, kuidas väljendada viirusvalke ja nukleiinhappeid, ilma et peaks tegelikult töötama haigust põhjustava viiruse endaga. Ja me saame kasutada sünteetilise bioloogia tehnikaid, et valmistada asju nagu viirusesarnased osakesed ilma nakatava viirusega tegelemata,» jutustas John Innesi keskuse viroloog George Lomonossoff.

Muundatud taim on võimeline tootma valke, mis on sarnased inimrakus leiduvatele ning teadalaste sõnul kasutab üha enam ettevõtteid seda tehnikat.

«Maailmas on sadakond gruppi, kes püüavad arendada välja SARS-CoV-2 vaktsiine. Osa neid gruppe ja eraettevõtteid kasutavad seda taime, mille genoomi me oleme järjestanud. Genoomi kättesaadavaks muutmine aitab neil firmadel tootmist optimeerida,» toonitas Itaalia uute tehnoloogiate riikliku ameti ENEA uurimisdirektor Giovanni Giuliano.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles