Samsungi endine töötaja lõpetas aasta kestnud protesti liikluskaamera tornis

Copy
Endine Samsungi töötaja Kim Yong-hee protestimas Soulis 25-meetrise liikluskaamera torni otsas. Ta veetis seal 354 päeva.
Endine Samsungi töötaja Kim Yong-hee protestimas Soulis 25-meetrise liikluskaamera torni otsas. Ta veetis seal 354 päeva. Foto: AP / Scanpix

Lõuna-Koreas Soulis lõpetas tehnoloogiafirmast Samsung lahti lastud töötaja oma aasta kestnud protesti liikluskaamera torni otsas pärast suurettevõttega kokkuleppele jõudmist. 

Kim Yong-hee (60) sõnul lasi Samsung ta lahti 1995. aastal ametiühingu moodustamise plaani tõttu. 

Ta on nõudnud enam kui 20 aastat ametlikku vabandust Samsungilt ning tööle tagasi võtmist. Eelmisel aastal ronis ta pealinna Gangnami linnajaos asuva torni otsa, mis asub Samsung Electronicsi büroohoone lähistel. 

Kim oli torni otsas 354 päeva. Tema toetajad tõid talle süüa ja riideid, samuti patareisid telefoni jaoks.

Neljapäeval saavutas Kim firmaga kokkuleppe, mille üksikasju ei täpsustatud, ning ta tuli reedel tornist alla. 

«Mul oli paanikahäire ja ma pidin pidevalt võitlema kihu vastu alla hüpata... Ma loodan, et Samsung tõesti garanteerib kõik ametiühingu tegevused kõigile töötajatele,» lisas ta. 

Samsungi pärija ja üks juhtidest Lee Jae-yong vabandas paari nädala eest ettevõtte ametiühinguvastase poliitika eest, mis kestis aastakümneid kuni eelmise aastani. 

Eelmine Samsungi esimees Lee Sang-hoon vangistati mullu ametiühingute tegevuse saboteerimise eest. 

Oslo Ülikooli Korea uuringute õppejõud Vladimir Tihhonov ütles AFP-le, et protestiaktsiooni näol oli tegemist «üleinimliku pingutusega». 

«Samsung hoidis teda õhus terve aasta, näidates teistele võimalikele ametiühingu aktivistidele oma tehastes, et kui nad peaksid tahtma võidelda, siis see saab olema karm.»

Samsung on kaugelt suurim Lõuna-Korea ühe perekonna kontrolli all olevatest konglomeraatidest ehk chaebolidest. Ettevõtte kogutulu võrdub umbes viiendikuga Lõuna-Korea sisemajanduse kogutoodangust. 

Selle tütarfirma Samsung Electronics on maailma suurim nutitelefonide tootja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles