USA: Malta pidas kinni 1,1 miljardi dollari eest Liibüa valeraha (1)

Copy
Spānija
Spānija Foto: akg-images / Mel Longhurst/akg-images / Mel Longhurst

Malta võimud pidasid kinni 1,1 miljardi dollari väärtuses võltsitud Liibüa raha, mille oli trükkinud Venemaa ettevõte ning mis süvendaks veelgi selle Põhja-Aafrika riigi majandusprobleeme, teatas USA välisministeerium.

Valletta laupäeval mingit ametlikku avaldust ei teinud.

Ajaleht Malta Today avaldas valeraha uudise oma Facebooki kontol, kuid hiljem puudus sellele ligipääs.

«USA kiidab Malta valitsuse 26. mai teadet, et tabati 1,1 miljardi dollari väärtuses võltsitud Liibüa valuutat, mille trükkijaks oli aktsiaselts Goznak, Venemaa riiklik ettevõte, ning tellijaks (Liibüa) ebaseaduslik paralleelne (majandus)üksus,» ütles USA välisministeerium.

«Tripolis asuv keskpank on Liibüa ainus ametlik keskpank,» ütles välisministeerium oma kodulehel tehtud avalduses.

«Valeraha sisseimbumine, viimastel aastatel Venemaal trükitud Liibüa raha, on veelgi halvendanud Liibüa majanduslikke probleeme,» lisas ministeerium.

Washington lubas jätkata tööd ÜRO ja rahvusvaheliste partneritega, "et hoida ära lubamatuid tegevusi, mis õõnestavad Liibüa suveräänsust ja stabiilsust".

Selline tegevus «pole kooskõlas rahvusvaheliselt tunnustatud sanktsioonide režiimiga,» öeldakse välisministeeriumi avalduses.

«See intsident rõhutab veelkord Venemaa vajadust lõpetada oma pahatahtlik ja destabiliseeriv tegevus Liibüas.»

ÜRO eksperdid tegid möödunud detsembris raporti ÜRO Inimõiguste nõukogule, milles öeldakse, et Goznak JSC viis aastatel 2016-2018 riigi idaosas asuvasse paralleelsesse keskpanka umbes 7,11 miljardi dollari väärtuses Liibua valuutat.

Vene välisministeerium teatas vastuseks USA väidetele Liibüa valerahast, et raha trükkimise leping sõlmiti 2015. aastal Goznaki ja Liibüa keskpanga vahel ning selle kinnitas Liibüa parlament. Liibüa tegi ka vajaliku ettemakse.

Ministeerium rõhutas, et Liibüas tegutseb praegu kaks keskpanka. Neist üks asub Tripolis, kus baseerub rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsus eesotsas Fayez al-Sarrajiga. Teine keskpank asub Benghazis ning kuna selle juhi valis Liibüa parlament, on sellel ka rahvusvaheline legitiimsus.

Benghazis asuvat valitsust toetavad väepealik Khalifa Haftari üksused, mis on juba rohkem kui aasta püüdnud Tripolit vallutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles