Barnier: EL-i kaubanduslepe Londoniga on koroonakriisi järel eriti tähtis

Copy
Euroopa Liidu Brexiti-järgsete kõneluste juht Michel Barnier.
Euroopa Liidu Brexiti-järgsete kõneluste juht Michel Barnier. Foto: PA / Scanpix

Euroopa Liidu Brexiti-järgsete kõneluste juht Michel Barnier ütles pühapäeval Suurbritanniale, et koroonakriisist tingitud majanduskahjude tõttu on kaubandusleppe sõlmimine eriti oluline.

EL-i ja Ühendkuningriigi Brexiti-järgsetes kaubanduskõnelustes algab uuel nädalal neljas ja viimaseks kavandatud voor, mis võib otsustada, kas aasta lõpuks jõutakse kokkuleppele või mitte.

Suurbritannia lahkus Euroopa Liidust ametlikult jaanuaris, kuid tegutseb tänini suuresti ühenduse reegleid järgides.

Lõppenud ei ole ka maksed EL-i eelarvesse, mis pahandab eriti Brexiti kirglikke pooldajaid.

Peaminister Boris Johnson on tõotanud kõnelusi mitte pikendada, ehkki nendega tuleks lõpetada juba juunis, mistõttu on kokkuleppele jõudmise väljavaated üsna kasinad.

EL-i pealäbirääkija Michel Barnier ütles ajalehele Sunday Times, et London ja Brüssel ei saa praeguses halvas majandusolukorras 50-aastasest partnerlusest kokkuleppeta lahkumist endale lubada, sest see teeks asjad veel halvemaks.

«Kui me ei jõua kokkuleppele, siis on sellel veel hullemad tagajärjed. Ja need lisanduvad loomulikult koroonakriisi niigi tõsistele tagajärgedele,» hoiatas ta.

«Nii et minu arvates on meil ühine kohustus teha selles väga tõsises kriisis, mis puudutab nii paljusid perekondi, kus on nii palju surmi, nii paljud inimesed on haiged või tööta, kõik, mis me suudame, et jõuda kokkuleppele, ja ma väga loodan, et me suudame seda.»

Eelmine kõnelusvoor lõppes mais vastastikuste süüdistustega.

Johnsonil on kavas kohtuda enne kõneluste pikendamise tähtaega juunis Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyen ja ülemkogu eesistuja Charles Micheliga, et saavutada Suurbritannia jaoks võimalikult hea lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles