Venemaa lubas katsetada uusi rakette, jätkata Kuu programmi

Copy
Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS).
Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS). Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa tegi pühapäeval vapra näo, kui oli kaotanud mehitatud kosmoselendude monopoli, ning teatas plaanist katsetada sel aastal kaht uut raketti ja jätkata järgmisel aastal Kuu programmi.

Venemaa oli aastaid nautinud monopoli kui ainus riik, mis on suuteline toimetama kosmonaute ja astronaute Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS).

USA kosmoseettevõtte SpaceX kanderaketi Falcon 9 laupäevane edukas start Crew Dragon kosmosekapsliga tähendas Moskvale aga märkimisväärse tuluallika kadumist.

«Me ei kavatse istuda käed rüpes,» ütles Roskosmose kõneisik Vladimir Ustimenko pühapäeval.

«Juba sel aastal teeme katsetusi kahe uue raketiga, aga järgmisel - jätkame meie Kuu programmi. Saab olema huvitav!» kirjutas Ustimenko Twitteris.

Ta ei täpsustanud, millistest rakettidest käib jutt.

27. mail ütles Roskosmose juht Dmitri Rogozin, et sügisel võib aset leida raske kanderaketi Angara teine katsetus ning uue mandritevahelise ballistilise raketi Sarmat lennukatsetuste ettevalmistamine edeneb plaanipäraselt.

Ta märkis, et Angara katsetused peaksid lõppema 2022. aastal.

«2023. aastal läheme üle seeriatootmisele,» sõnas Rogozin.

Sarmatist rääkides ütles Rogozin, et ettevalmistused selle suvisteks katsetusteks edenevad plaanipäraselt.

Vene president Vladimir Putin uhkustas 2018. aastal, et Sarmat on üks neist uutest Vene relvadest, mida NATO kaitsesüsteemid ei suuda takistada.

Ustimenko rõhutas pühapäeval, et kuigi USA saatis SpaceX-i kosmosekapsliga esimest korda kaks astronauti Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS), vajavad Ühendriigid endiselt Venemaad.

«On väga tähtis omada vähemalt kaht võimalust jaama jõudmiseks. Kunagi ju ei tea...» sõnas ta.

Vene kosmoseagentuur on aastaid teeninud suuri summasid USA astronautide toimetamiselt ISS-i. Koht Vene kosmoselaeval Sojuz maksab USA kosmoseagentuurile NASA umbes 80 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles