Video ⟩ SpaceX-i kosmoselaev põkkus kosmosejaamaga

Copy
Kosmoselaev Dragoni põkkumine ISS-iga 2019. aastal.
Kosmoselaev Dragoni põkkumine ISS-iga 2019. aastal. Foto: NASA

USA ettevõtte SpaceX kosmosekapsel Crew Dragon koos kahe NASA astronaudiga jõudis pühapäeval Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS).

Põkkumine leidis 422 kilomeetri kõrgusel aset Eesti aja järgi kell 17.22, kui kosmosejaam asus Mongoolia ja Hiina põhjaosa piiri kohal.

Crew Dragoni pardal jõudsid ISS-i astronaudid Robert Behnken ja Douglas Hurley. Nad ühinevad kosmosejaamas viibiva NASA astronaudi Chris Cassidy ja kahe Vene kosmonaudi Anatoli Ivanišini ja Ivan Vagneriga.

Algselt pidi lend Floridas asuvast Kennedy kosmosekeskusest algama kolmapäeval, kuid see lükati sobimatute ilmastikutingimuste tõttu edasi. Kuni laupäevani ei oldud samuti veel päris kindlad, kas tingimused starti võimaldavad.  

Ettevõtja Elon Muski loodud SpaceX on nüüd esimene erafirma, kes on saatnud astronaudid kosmosesse. Tegemist on viimase testlennuga, mis kandis nime Demo-2, enne kui NASA kiidab Crew Dragoni kapsli heaks regulaarseteks mehitatud missioonideks. 

USA kosmoseagentuur maksis SpaceX-ile enam kui kolm miljardit dollarit, et ehitada, testida ja juhtida Dragoni kapslit kuuel kosmoselennul. Firma esimene edukas mehitamata testlend Crew Dragoniga ISS-ile viidi läbi 2019. aasta märtsis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles