Jaapani linn plaanib keelata kõndides mobiiltelefoni kasutamise (1)

Copy
Nutitelefoni kasutajad. Foto on illustratiivne.
Nutitelefoni kasutajad. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Nii on see maailmas igal pool, telefoniekraanide külge liimitud jalakäijad, kes põrkavad vastu üksteist ja põhjustavad ka liiklusõnnetusi. Nüüd tõesti aitab, otsustas üks linn Jaapanis.

Tokyo lähedal asuva Yamato ametnikud esitasid linnavolikogule seaduseelnõu, mille eesmärk on takistada telefonide kasutamist kõndimise ajal.

«Nutitelefone kasutavate inimeste arv on hüppeliselt tõusnud ja tiheda asustusega aladel on olnud palju õnnetusi,» ütles AFP-le linnaametnik Masaaki Yasumi.

«Me soovime seda ennetada,» ütles ta, lisades, et kui määrus vastu võetakse, oleks see esimene taoline keeld Jaapanis.

Kuid Yasumi ütles, et neile, kes ei suuda end tänaval telefoniekraanidest lahti rebida, ei ole mingit karistust.

«Loodame, et keeld aitab tõsta teadlikkust sellega kaasnevatest ohtudest,» ütles ta. Kodanikke teavitavad eeldatavasti järgmisel kuul jõustuvast uuest reeglist posterid ja sõnumid.

Jaapani mobiilihiid NTT Docomo tellis aastal 2014 uurimuse, millest selgus, et jalakäija nägemisväli on nutitelefoni ekraani tuiutades vaid viis protsenti tavapärasest.

Ettevõte tegi arvutisimulatsiooni selle kohta, mis juhtuks, kui 1500 Shibuya rahvarohket ülekäiku kasutavad inimesed jõllitaksid seda tehes oma nutitelefone.

Tulemused näitasid, et kaks kolmandikku ei jõuaks ilma mingisuguse intsidendita üle tänava, toimuks 446 kokkupõrget, 103 inimest joostaks pikali ja 21 inimesel kukuks telefon käest.

Jaapanis tõuseb ka nutitelefone kasutavate jalakäijate ja jalgratturite õnnetusjuhtumite arv.

Mõningatel juhtudel nõuavad ohvrite pered kuni miljoni dollari suuruseid kompensatsioone.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles