Jaapanis korraldati inimeste rõõmustamiseks ilutulestikke

Copy
Ilutulestik Tokyo lääneosas Fuchus 1. juunil.
Ilutulestik Tokyo lääneosas Fuchus 1. juunil. Foto: AFP / Scanpix

Jaapanis lasti esmaspäeval mitmes kohas ilutulestikku, et rõõmustada viirusepandeemiast väsinud inimesi, kannustada jumalaid pandeemiat lõpetama ning aidata raskustesse sattunud pürotehnikuid.

Üle 160 ilutulestiku tootja lasi oma raketid õhku täpselt kell 20.00 kohaliku aja järgi. Salaja ettevalmistatud tulevärk kestis viis minutit.

Sotsiaalse distantseerumise ajal oli sünkroniseeritud tulevärk mõeldud toimuma nii, et see oleks piisavalt pikk, et inimesed jõuaks tormata rõdudele või trepimademetele vaatama, kuid liiga lühike selleks, et tulevärgi paikadesse minna.

Koroonaviiruse tõttu on tühistatud kõik traditsioonilised suvefestivalid ning ilutulestiku tootjad ütlesid, et soovisid raskel ajal taeva särama panna.

«Ajalooliselt on Jaapanis lastud ilutulestikku selleks, et palvetada katkude kadumise eest ning lohutada kadunukeste hingi,» ütles AFP-le Tokyo ilutulestiku meister, 38-aastane Kouhei Ogatsu.

«Oleme ettevõtetes arutanud, mida me selles koroonaviiruse tõttu muutunud ühiskonnas teha saame ning otsustasime, et korraldame rahva rõõmustamiseks üleriigilise vaatemängu.»

Pandeemia mõjus eriti rängalt just ilutulestiku tootjatele, kes kulutasid terve aasta oma toodangut valmistades ja katsetades ning ei saa seda nüüd müüa, sest suvised festivalid on tühistatud, ütles Ogatsu, kelle perekonnal on Tokyos ilutulestikuvahendite tootmise ettevõte alates 1864. aastast.

«Ilutulestike tootjatele on pandeemiast väljumine veel kaugel,» ütles Ogatsu.

Tunde enne vaatemängu algust paigutasid Ogatsu töötajad raketid metallist kastidesse Tokyo äärelinnas Fuchus asuva Ookunitama Jinja šintopühamu juurde.

Pühamus peeti põhjalik palvus, et õnnistada meeskonda ning öelda jumalatele, et oodatakse pandeemia lõppu.

Meeskond pani ilutulestiku sisse ka sedeleid, milles palvetati pandeemia lõppemise eest.

Pühamus lasi Ogatsu meeskond taevasse 15 kogupauku, mis plahvatasid kuni 70 meetri laiuseks värviliseks tulemänguks.

Ogatsu ettevõte lasi taevasse pea sada ilutulestiku patareid, kokku neljas kohas Jaapani idaosas. Taevasse lasti ka siniseid rakette näitamaks oma tänu meditsiinitöötajatele.

«Loomulikult ma ei arva, et koroonaviirus tänu meie ilutulestikule kaob, aga tahtsime seda teha ja loodetavasti järgneb sellele midagi head,» ütles ta pärast tulevärki.

«Ilutulestiku eesmärk on inimesi kokku tuua seda vaatama. Aga meie inimesi kokku tuua ei või.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles