Kui mustanahalise George Floydi tapmine on tõstnud USAs taaskord teravalt fookusesse probleemi politsei jõhkrutsemisega vähemuste kallal, siis korrakaitsjate rassistlike eelarvamuste ja sellest tõukuva käitumise juured ulatuvad sajandite taha, mil politsei eelkäijana tegutsesid orjapatrullid. Ebavõrdse kohtlemise kinnistasid hilisemad rassilise segregatsiooni seadused.

Ameerika Ühendriikides on politsei tegelikult suhteliselt uus nähtus ning esialgu tähendas korrakaitse vajadust seista oma majandushuvide eest, selgitas ajakirjale Time Ida-Kentucky ülikooli kriminaalajaloolane Gary Potter.

Kui USA põhjapoolsetes osariikides viis see alles 19. sajandi esimesel poolel laevanduse kaitsmise eesmärgil politseiüksuste loomiseni, siis lõuna pool olid juba 18. sajandi algusest tõukejõuks istandused ja vajadus kontrollida orjapidamist.  

Nii loodigi USA esimesed politseiüksused põgenema pääsenud orjade tabamiseks ja mässude ennetamiseks – ametlikult rajati esimene nn orjapatrull Potteri sõnul toonase Carolina provintsi kolooniates 1704. aastal.

Kommentaarid (6)
Copy