Facebook blokeeris USA protestidele relvi viia plaaninud paremäärmuslased

Copy
Korrakaitsja sihtimas mittesurmava relvaga meeleavaldajaid Santa Monicas California osariigis.
Korrakaitsja sihtimas mittesurmava relvaga meeleavaldajaid Santa Monicas California osariigis. Foto: Mario Tama / AFP / Scanpix

Sotsiaalmeediaettevõte Facebook teatas, et sulges leheküljed ja kontod, mis on seotud paremäärmusliku rühmitusega, kes arutas relvastatult üle USA toimuvatele protestidele minemist. Samuti kõrvaldati libakontod, mis väitsid end olevat seotud antifašistliku liikumisega Antifa.

Facebooki teatel jälgisid nad rühmituse Ameerika Valvur (American Guard) liikmeid, kes arutasid relvade haaramist.

Rühmituse enda teatel seisavad nad Ameerika konstitutsioonilise natsionalismi eest, kuid antisemitismi ja äärmuslusega võitleva mittetulundusühingu Laimuvastane Liiga (Anti-Defamation League ehk ADL) andmeil on Ameerika Valvur seotud sisserändevastase äärmusluse, viha õhutamise ja vägivallaga, vahendas CNN.

Enne kui Ameerika Valvur võttis praeguse nime, oli tegemist rühmituse USA Odini Sõdalased Indiana osariigi haruga.

Sotsiaalmeediafirma ei kinnitanud, kas nad on võtnud ühendust ka jõuametitega, nagu on üldjuhul tavaks, kui keskkonnas jagatud sisu viitab otsesele ohule.

Samuti võttis Facebook maha paremäärmusliku rühmitusega Uhked Poisid (Proud Boys) seotud kontod, kuid ettevõtte teatel ei arutanud nende esindajad relvade kasutamist.

Facebooki väitel kavatsesid nad mõlema rühmituse kontodega tegeleda juba varem, kuid otsustasid protsessi kiirendada, kui nägid arutelu USA rassismivastaste protestide üle.

Sotsiaalmeediafirma ei kinnitanud, kas nad on võtnud ühendust ka jõuametitega, nagu on üldjuhul tavaks, kui keskkonnas jagatud sisu viitab otsesele ohule.

Eksitavad Antifa kontod suleti Facebooki teatel seetõttu, et need polnud autentsed ning üritasid liikumist mustata, vahendas Reuters.

Facebooki kinnitusel pole Antifa libakontode eesmärk mitte koguda jälgijaid, vaid külvata üksikute postitustega usaldamatust oma sihtrühmas.

Anonüümseks jääda soovinud Facebooki juhtivtöötajad selgitasid Reutersile, et kontode sulgemine pole seotud poliitikaga ning Facebook pole määratlenud Antifat ohtlikuna.

Üleeile sulges Twitter libakonto, mis väidetavalt kuulus Antifale, kuid mida tegelikult haldasid paremäärmuslased.

Antifa järgijad USAs väidavad, et nad kaitsevad meeleavaldajaid politsei ja omakohust rakendada püüdvate inimeste eest, kuid Ühendriikide president Donald Trump süüdistab liikumist politseivastase vägivalla õhutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles