EL otsustas: koroonaviirus pole töötajatele erakordselt suur oht

Postimees
Copy
Brüsselis Ixelles'i haiglas Covid-19 patsientidega tegelev õde puhastab nägu katvat visiiri.
Brüsselis Ixelles'i haiglas Covid-19 patsientidega tegelev õde puhastab nägu katvat visiiri. Foto: ARIS OIKONOMOU / AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon otsustas klassifitseerida koroonaviiruse töötajatele keskmise taseme ohuks, põhjustades sellega pahameelt Euroopa Parlamendi sotside fraktsiooni saadikute seas, kelle arvates lubab see tööandjatel rakendada leebemaid ohutusmeetmeid kui nõuaks viiruse kõrgeks riskiks nimetamine.

Komisjoni otsusel on märkimisväärsed majanduslikud ja tervist puudutavad tagajärjed, kuna see võib ühekorraga mõjutada ettevõtete kulusid oma tegevuse taastamisel ning töötajate turvalisust.

Euroopa Komisjon otsustas neljatasandilisel skaalal hinnata uue koroonaviiruse põhjustatud ohu kolmanda tasandi vääriliseks. Seni käsitleti koroonaviirust neljanda ehk kõrgeima tasandi ohuna, vahendas Reuters.

Euroopa Liidu (EL) reeglite kohaselt võib kolmanda tasandi bioloogiline oht põhjustada inimestele tõsist haigestumist ning kujutada endast töötajatele tõsist ohtu; see võib kätkeda riski levida kogukonnas, kui üldjuhul on olemas mõjusad profülaktika- või ravimeetmed.

Neljanda tasandi bioloogiline oht on samas defineeritud kui kõrge nakatamise riskiga ning ilma ennetus- või ravimeetmeteta.

Kogu maailmas ligi 380 000 inimese elu nõudnud Covid-19 pole praegu olemas vaktsiini ega ravi.

Ravi puudumine üksi ei loe

Euroopa Komisjoni pressiesindaja selgitas uudisteagentuurile, et bioloogiliste ohtude klassifitseerimisel võetakse arvesse mitut kriteeriumit ning ükski neist pole teistest kaalukam. «Profülaktika olemasolu või puudumist ei saa käsitleda iseseisva kriteeriumina,» toonitas ta.

Otsuse langetas Euroopa Komisjon pärast teadlaste ja Maailma Terviseorganisatsiooniga (WHO) konsulteerimist ning see sai ELi 27 liikmesmaa asjatundjate toetuse, kes oma hinnangus tuginesid värsketele andmetele epideemia kohta.

«Me oleme jõuliselt vastu komisjoni otsusele klassifitseerida Covid-19 ainult keskmise tasemega ohuna. Covid-19 on meie eluaja suurim terviseväljakutse,» rõhutas aga Euroopa Parlamendi hollandlannast saadik Agnes Jongerius, kes on sotsialistide ja demokraatide fraktsiooni tööküsimuste kõneisik.

Tema hinnangul polnud otsuse langetamine läbipaistev. «Puudub avalik teave ekspertide kohta, kellega konsulteeriti, ning nende argumentide kohta,» lausus Jongerius.

Võimalus otsus blokeerida

Komisjoni otsus rakendub kohe, kui Euroopa Parlament võib selle ilmselt juuni jooksul toimuval hääletusel blokeerida.

Kõige suuremas Covid-19sse haigestumise ohus on arstid ja õed, kohalikke haiguspuhanguid on esinenud suure töötajaskonnaga tehastes, muuhulgas näiteks tapamajades.

Viiruse ohutaseme langetamine tähendab, et tööandjaid on kohtus keerulisem süüdistada töötajatele kaitsevahendite mitte tagamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles