Trump näib olevat taganenud sõjaväe kasutamise plaanist (2)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: AP/Scanpix

Veel üleeile Ühendriikides puhkenud meeleavalduste vastu sõjaväe saata lubanud president Donald Trump näib olevat ähvardusest taganenud ja Valge Maja ametnike sõnul näitab olukord, et kohalikud valitsused tulevad korra loomisega ise toime.

Valge Maja muutis meelt ilmselt seetõttu, et Washingtonis ja paljudes teistes linnades politseivägivalla ja rassismi vastu puhkenud ning tõsisteks kokkupõrgeteks üle kasvanud meeleavaldused möödusid eile õhtul suhteliselt rahulikult.

President tahtis tuua jõulised sammud pealinnas eeskujuks teistele osariikidele, selgitas Valge Maja kõrge ametnik teisipäeval.

Kaitseministeerium on koostanud plaani, kuidas sõjaväge osariikide rahutuste mahasurumiseks kasutada. Uudisteagentuuri Associated Press andmetel on plaanis saata üksused kaitsma Valget Maja ja teisi föderaalhooneid, kui julgeolekuolukord pealinnas peaks halvenema, nii et rahvuskaart enam toime ei tule.

Mujale Ühendriikidesse sõjaväe saatmise ind näib olevat kahanenud. Mitmed Trumpi toetajad kiitsid presidendi jõulisi samme Washingtonis, aga leidus ka vabariiklasi, kelle arvates kätkes see ohtu rikkuda protestiseadust.

Pea nädala jagu on mitmel pool riigis avaldatud meelt politseivägivalla vastu, mille viimaseid kurbi näiteid oli mustanahalise George Floydi surm kinnipidamisel. Mitmel pool riigis on demonstratsioonid võtnud aga vägivaldseid mõõtmeid ning korrakaitsjatel on tegu protestijate ohjeldamisel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles