Trumpi poolt vihatud Antifa peab jahti fašistidele (14)

Postimees
Copy
Antifa plakat 2017. aastal Bostonis.
Antifa plakat 2017. aastal Bostonis. Foto: STEPHANIE KEITH/REUTERS/Scanpix

USA president Donald Trump on Ameerika linnades puhkenud vägivallas süüdistanud anarhiste ja vasakradikaale. Eriti on tema tähelepanu alla langenud antifašistlik liikumine Antifa, mille president lubas terroriorganisatsiooniks kuulutada.

Selle mõneti salapärase äärmusliikumise nimi on ikka ja jälle suuremate rahutuste ajal nii USAs kui ka mujal maailmas esile kerkinud. Saladuseks on nii Antifa toetajate arv kui ka see, kas neil on olemas võimekus koordineeritult tegutseda.

Rutgersi ülikooli ajalooprofessor ja raamatu «Antifa: antifašistide käsiraamat» autor Mark Bray selgitas New York Timesile, et liikumisel puudub selge juhtimisstruktuur ja liider, pigem on tegu grupi aktivistidega, keda ühendab ideoloogia. Viimastel aastatel taas intensiivsemalt tegutsema asunud liikumisele ei ole võõras ka vägivald.

Aktsioone kooskõlastatakse eelkõige läbi sotsiaalmeedia, suhtlusrakenduste ja mitteformaalsete võrgustike. Avalikkus teab, et meeleavalduste ajal on liikumise liikmetel kombeks musta riietuda ja oma nägusid varjata. Aga mida see USA võimude poolt siseriiklikus terrorismis süüdistatav liikumine endast kujutab?

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles