Põhja-Korea ähvardab tühistada sõjalise leppe Lõuna-Koreaga

Copy
Lõuna-Korea president Moon Jae-in (paremal) ja Kim Yo-jong (keskel).
Lõuna-Korea president Moon Jae-in (paremal) ja Kim Yo-jong (keskel). Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea ähvardas täna tühistada sõjalise leppe Lõuna-Koreaga ja sulgeda piiriülese sidebüroo, kui Soul ei tee lõppu Pyongyangi-vastastele lendlehtedele, mida õhupallidega üle piiri saadetakse.

Avalduse tegi Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni mõjuvõimas noorem õde Kim Yo-jong.

Kahe Korea suhted on hangunud hoolimata Kimi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-in kolmest kohtumisest 2018. aastal.

Põhja-Korea ülejooksikud ja teised aktivistid on aastaid lennutanud üle piiri õhupalle lendlehtedega, milles kritiseeritakse Kimi ning süüdistatakse teda inimõigusrikkumistes ja tuumaambitsioonides.

«Lõuna-Korea võimudel tuleb maksta kallist hinda, kui nad lasevad sel olukorral kõiksugu ettekäänetel jätkuda,» ütles Kim Yo-jong riikliku uudisteagentuuri KCNA edastatud avalduses.

Kimi noorem õde nimetas ülesjooksikuid «inimsaastaks» ja «segaverelisteks krantsideks», kes on reetnud oma kodumaa, ning lisas, et «on tulnud aeg nende omanikud vastutusele võtta».

Ta ähvardas tühistada sõjalise leppe, mis allkirjastati 2018. aastal Mooni visiidil Pyongyangi ja on mõeldud piiripingete lõdvendamiseks, ning sulgeda piiriüleste suhete büroo.

Enamikku 2018. aastal kokkulepitust ei ole teoks tehtud, sest Pyongyang katkestas kontaktid Souliga pea täielikult pärast Kimi ja USA presidendi Donald Trumpi läbikukkunud kohtumist eelmisel aastal Hanois.

Sidebüroo tegevus on koroonapandeemia tõttu juba peatatud.

Põhja-Korea on viinud pärast Lõuna-Koreaga sõjalise kokkuleppe sõlmimist läbi mitu relvakatsetust.

Lõuna-Korea ühinemisministeerium teatas vastuseks ähvardusele, et valitsus kaalub seaduseelnõu lendlehekampaania ärakeelamiseks, sest see põhjustab piiril pingeid.

«Igasugune tegevus, mis seab ohtu piiriala elanike elu ja vara, tuleb lõpetada,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Yoh Sang-key.

Lendlehed on olnud varemgi kahe Korea pingete allikaks, aga nende keelustamise seadus võib tuua Lõuna-Koreas süüdistused väljendusvabaduse piiramises.

Lõuna-Korea presidendibüroo ametnik ütles aga, et lendlehed «teevad rohkem halba kui head», ja valitsus reageerib jõuliselt kõigele, mis kahjustab riigi julgeolekut, vahendas uudisteagentuur Yonhap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles