Briti pangahiiud toetavad Hongkongi vabadusi ohustavat julgeolekuseadust

Copy
Pankade HSBC ja Standard Chartered logod nende peakorteri hoonel Hongkongis.
Pankade HSBC ja Standard Chartered logod nende peakorteri hoonel Hongkongis. Foto: Reuters/ScanPix

Briti suurpangad HSBC ja Standard Chartered avaldasid täna toetust Hiinas kavandatavale Hongkongi julgeolekuseadusele, mis vastaste väitel tallab jalge alla erihalduspiirkonna vabadused.

Peking teatas mais kavatsusest jõustada Hongkongi parlamendist mööda minnes seadus, mida olevat vaja võitluseks «terrorismi ja separatismiga».

Seaduse vastased kardavad, et seda kasutatakse kommunistliku partei võimu vastaste mahasurumiseks ja see teeb lõpu piirkonna autonoomiale.

Hiljuti kritiseeris seadust ka Briti peaminister Boris Johnson, kelle sõnul on Ühendkuningriik valmis avama uksed ligi kolmele miljonile Hongkongi kodanikule.

Hongkongi ajalehes South China Morning Post avaldatud artiklis märgib Johnson, et Hiina kavandatav uus julgeolekuseadus piirab Hongkongi vabadusi ja on vastuolus kohustustega, millele Peking kirjutas alla 1997. aastal endist Briti kolooniat taas Hiina koosseisu võttes. 

Mitu suurfirmat ärihuvidega Hiinas, teiste hulgas Aasiale keskendunud pangahiiud, on viimastel päevadel teinud avaldusi julgeolekuseaduse toetuseks.

«HSBC kinnitab, et me austame ja toetame seadusi, mis stabiliseerivad Hongkongi ühiskondlikku korda ja turgutavad majandust,» ütles HSBC Hiina sotsiaalmeediaplatvormil WeChat.

Avalduse juures oli pilt panga Aasia haru juhist Peter Wongist toetusavaldusele alla kirjutamas.

Wong avaldas usutluses Hiina riiklikule uudisteagentuurile Xinhua lootust, et seadus toob Hongkongi kestva stabiilsuse ja jõukuse.

Hongkongi Pekingi-meelne eksliider Leung Chun-ying jõudis enne seda juba Briti panka kritiseerida, et ta ei toeta avalikult seadust, ehkki saab Hiina ärihuvidest tulu.

Ka Londoni pank Standard Chartered avaldas julgeolekuseadusele toetust, kuid lisas, et loodetavasti võimaldab see Hongkongil säilitada majandusliku ja ühiskondliku stabiilsuse.

Briti rahvusvaheline konglomeraat Jardine Matheson avaldas kolmapäeval ühes kohalikus ajalehes lehesuuruse reklaami Hongkongi julgeolekuseaduse toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles