Venemaa võitleb keskkonnakatastroofiga polaarjoone taga

Copy
Vene päästjad leket likvideerimas.
Vene päästjad leket likvideerimas. Foto: Reuters / Scanpix

Vene päästetöötajad ja merepuhastusspetsialistid hoogustasid täna jõupingutusi, et likvideerida massiivne kütusereostus Põhja-Siberis Norilskis, mis keskkonnakaitsjate sõnul on esimene nii ränk õnnetus ülalpool põhjapolaarjoont.

Eelmisel reedel ei pidanud Norilski linna soojuselektrijaama kütusemahuti kandekonstruktsioonid vastu, mahuti purunes ja 15 000 tonni diislikütust valgus lähedalasuvasse Ambarnaja jõkke. 6000 tonni kütust imbus pinnasesse.

Vene president Vladimir Putin kuulutas katastroofi tagajärgede likvideerimiseks välja riikliku eriolukorra.

Merepäästeteenistus kogub Venemaal Põhja-Siberis Norilski lähedal kokku ulatuslikku jõereostust.
Merepäästeteenistus kogub Venemaal Põhja-Siberis Norilski lähedal kokku ulatuslikku jõereostust. Foto: YURI KADOBNOV/AFP

Täna saabusid sündmuskohale abijõud, ütles merepäästeteenistuse pressiesindaja Andrei Malov. «Arktikas ei ole sellist leket varem olnud,» ütles ta AFP-le. «See tuleb väga kiiresti kokku korjata, sest kütus lahustub vees.»

Ambarnaja jõgi suubub Pjasino järve, mis omakorda toidab kogu Taimõri poolsaare eluks tähtsat Pjasino jõge.

Tohutu keskkonnareostuse tagajärgede likvideerimiseks kuulutas president Vladimir Putin välja riikliku eriolukorra.
Tohutu keskkonnareostuse tagajärgede likvideerimiseks kuulutas president Vladimir Putin välja riikliku eriolukorra. Foto: SEVERNY GOROD/REUTERS TV/via REUTERS

Puhastusoperatsiooni raskendab teede puudumine ja külm ilm, mistõttu on jää lõhkunud reostustõkked ja kütus valgunud järve.

«See on soine ala ja kõike saab kohale tuua ainult ATV-dega,» seletas Malov ja lisas, et kokkukorjatud kütus peab ilmselt jääma spetsiaalsetes mahutites talve ootama, varem ei ole võimalik seda minema toimetada.

Mõned ametnikud on soovitanud kütuse kohapeal ära põletada, aga keskonnaametnik Svetlana Radionova välistas selle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles