Tiananmeni veresauna mälestanud langesid Hongkongi politsei küüsi

Copy
Hoolimata keelust kogunesid paljud inimesed täna Hongkongis Victoria parki, et mälestada Tiananmeni veresauna ohvreid.
Hoolimata keelust kogunesid paljud inimesed täna Hongkongis Victoria parki, et mälestada Tiananmeni veresauna ohvreid. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix

Hongkongi politsei pidas täna kinni mitu inimest, kes osalesid koroonaviiruse ettekäändel ära keelatud Tiananmeni ehk Taevase Rahu väljaku veresauna mälestusüritusel. 

«Mõned musta riietatud protestijad blokeerivad teid Hongkongis Mongkokis. Politsei on asunud inimesi kinni pidama,» teatas Twitteris Hongkongi politsei, viidates linna suurele osturajoonile. 

Täna möödub 31 aastat 1989. aasta veristest sündmustest, kui Hiina võimud saatsid tankid ja sõdurid suruma maha Pekingis Tiananmeni ehk Taevase Rahu väljakul toimunud meeleavaldusi. Surma said sajad või isegi tuhanded inimesed.

Hongkong on seni olnud ainus paik Hiinas, kus veresauna aastapäeva tähistamine on lubatud, kuid seekord keelati see esimest korda 30 aasta jooksul ära. Politsei põhjendas otsust sellega, et rahvakogunemine kujutaks endast suurt ohtu üldsuse tervisele ja inimeludele. 

Kõikjal Hongkongis – elurajoonides, ostukeskustes ja kirikutes – läideti täna õhtul Tiananmeni aastapäeva puhul küünlad.

​Tavapärane Tiananmeni mäletuspäeva läbiviimise koht Victoria park suleti tõketega ja seda asus valvama politsei.

Kõikjal Hongkongis – elurajoonides, ostukeskustes ja kirikutes – läideti täna õhtul Tiananmeni aastapäeva puhul küünlad.

«Ma ei usu, et see on pandeemia pärast. Minu meelest on see poliitiline mahasurumine,» ütles 53-aastane Wong päeval Victoria pargis barrikaadi ees hukkunutele austust avaldades.

Õhtul otsustasid aga demokraatiaaktivistid ja sajad teised keelust üle astuda ja parki siseneda.

«Oleme käinud 30 aastat siin 4. juuni mahasurumise ohvrite mälestuseks küünlaid süütamas, aga sel aastal on sel minu jaoks suurem tähendus,» ütles parki tulnud 74-aastane mees. «Sest Hongkongile saavad samalt režiimilt osaks samasugused repressioonid, just nagu juhtus Pekingis.»

Politsei jäi pargi lähedusse, kuid ei sekkunud ega püüdnud seal inimesi laiali ajada.

Tiananmeni sündmusi meenutavad Hongkongi elanikud kardavad, et Peking teeb lõpu ka nende vabadustele. Hirm selle ees on vallanud hongkonglasi viimased 12 kuud, kuid kasvanud viimastel nädalatel seoses Pekingis kavandatava uue julgeolekuseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles