USA kutsus üles jätkama Islamiriigi vastase võitluse rahastamist

Copy
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix Baltics

USA välisminister Mike Pompeo kutsus neljapäeval liitlasi üles jätkama Islamiriigi vastase võitluse rahastamist hoolimata koroonaviiruse põhjustatud majanduskahjudest.

USA ja Itaalia juhtisid 31 riigi vastavasisulist virtuaalkohtumist.

USA rünnakus sai eelmisel aastal surma äärmusrühmituse liider Abu Bakr al-Baghdadi ja president Donald Trump kuulutas, et võitlusväljal on äärmusrühmitus lüüa saanud.

«Sellest hoolimata meie võitlus Islamiriigiga jätkub. Me peame jätkama islamistide võrgustike ja võitlusrühmade väljajuurimist ning stabiliseerimisabi pakkumist Iraagi ja Süüria vabastatud aladele. Me ei saa puhata,» rääkis Pompeo konverentsil. 

«On tõsi, et pandeemia avaldab tohutut survet meie kõigi eelarvetele, kuid kutsume liitlasriike tungivalt üles liikuma rahastamisel eesmärgi suunas, milleks on 2020. aastal rohkem kui 700 miljonit dollarit,» ütles Pompeo.

USA juhitud koalitsiooniväed ja nende kurdiliitlased tapsid alles maikuu lõpus Süüria idaosas korraldatud operatsiooni käigus kaks sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik regiooniliidrit. Ahmad Isa Ismail al-Zawi ja Ahmad Abd Muhammad Hasan al-Jughayfi tapeti rünnakus Islamiriigi positsioonile Deir Ezzori provintsis.

ÜRO inimõigusvolinik süüdistas maikuu algupoolel äärmusrühmitust Islamiriik ja teisi Süüria vaenupooli pandeemia ärakasutamises rünnakuteks tsiviilelanike vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles