Norilskis laialivalgunud diislit kogub pool tuhat inimest (1)

Copy
Vene eriteenistuste töötaja Ambarnaja jõe reostust likvideerimas.
Vene eriteenistuste töötaja Ambarnaja jõe reostust likvideerimas. Foto: Denis Koževnikov/TASS/Scanpix

Krasnojarski kraisse Norilskisse saadetud Vene eriolukordade ministeeriumi Siberi päästekeskuse töötajad alustasid täna, nädal pärast õnnetust, laialivalgunud naftatoodete kogumist, ütles Interfaxile Novosibirski eriolukordade peavalitsuse pressiesindaja Pavel Vinakov.

«Pea 500 inimest töötab naftatoodete laialivalgumise alal, need on naftatöötlusettevõtete asjatundjad, kel on kogemust ja vastav varustus, et naftatooted veest kätte saada ja rannajoon puhastada,» ütles Vinakov. 

Tema sõnul rajasid Siberi päästekeskuse töötajad endale sündmuskohta linnaku.

Suurem osa mahuteid naftatoodete kogumiseks on juba Norilskisse toimetatud, täna viiakse need töö toimumiskohta.

Foto: Denis Koževnikov/TASS/Scanpix

Siberi päästekeskusel on kaasas kaheksa ühikut tänapäevast päästetehnikat, sealhulgas ujuvvahendid ja motopumbad.

Laialivalgunud kütuse ärapumpamiseks võidakse ehitada torujuhe, ütles täna Krasnojarski kraiduuma istungil krai peaminister Juri Lapšin.  

«Kuivõrd jutt on (laialivalgunud kütuse) suurest mahust, siis valik ei ole suur – kas põletada kohapeal, kuid sellise suuremahulise põletamise tagajärgi ei suuda kujutada ette isegi asjatundja, ja tänaseks on otsustatud seda viisi mitte kasutada, või naftatoodete kättesaamine kõikmõeldavatel viisidel, kuni torujuhtme ehitamiseni edasiseks utiliseerimiseks,» sõnas Lapšin.

Foto: Vene merepäästeamet/TASS/Scanpix

Eelmisel reedel ei pidanud Norilski linna soojuselektrijaama kütusemahuti kandekonstruktsioonid vastu, mahuti purunes ja 15 000 tonni diiselkütust valgus lähedalasuvasse Ambarnaja jõkke. 6000 tonni kütust imbus pinnasesse. Norilskist läände jääv kütusehoidla kuulub Venemaa kaevandusfirmale Norilski Nikel.

Vene president Vladimir Putin kuulutas katastroofi tagajärgede likvideerimiseks välja riikliku eriolukorra. 

Videokonverentsil nuhtles Putin Norilski Nikeli ehk Nornikeli tütarettevõtet NTEK, kellele soojuselektrijaam kuulub. «Miks riigiasutused saavad sellest teada kaks päeva hiljem? Kas me peame eriolukordadest sotsiaalmeedias teada saama? Kas teil on seal kõik korras?» päris Putin NTEK juhilt Sergei Lipinilt tolle pead silmas pidades.

Maailma Loodusfondi (WWF) ekspert Aleksei Knižnikov ütles meediale, et nende organisatsioon oli see, kes teavitas eksperte, olles õnnetusest oma allikate kaudu teada saanud. «Need on tohutud kogused,» lausus ta. «Neil oli raske seda varjata.» 

Firma teatel põhjustas õnnetuse see, et kütusehoidla tugipostid olid hakanud pinnase pehmenemise tõttu vajuma. Norilsk on ehitatud igikeltsale, mis kliimamuutuse tõttu sulab.

Venemaa juurdluskomitee on algatanud juhtunuga seoses kolm kriminaalasja ning pidanud kinni elektrijaama ühe töötaja. 

Norilski Nikel on Venemaa börsifirma, maailma juhtiv nikli- ja pallaadiumitootja. Ettevõtte omanikeringi kuuluvad ka mõjukad oligarhid Vladimir Potanin ja Roman Abramovitš.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles