Sydney politsei nõuab rassismivastase meeleavalduse tühistamist (1)

Copy
Austraalia meeleavaldajad Sydney ülemkohtu ees 5. juuni 2020.
Austraalia meeleavaldajad Sydney ülemkohtu ees 5. juuni 2020. Foto: AFP / Scanpix

Austraalia politsei nõuab kohtus laupäevaks Sydneys mustanahaliste toetuseks kavandatud meeleavalduse (Black Lives Matter) keelamist, viidates koroonaviiruse nakkusohule. 

Umbes 10 000 inimest pidi osalema protestirongkäigul, et väljendada solidaarsust USA meeleavaldajatega ning et nõuda aborigeenide surmajuhtumite lõppemist Austraalia politsei vangistuses. 

Politsei ja kohalikud mõjukad konservatiivid nõuavad kohtus meeleavalduse kiireloomulist peatamist tervishoiuajendil. 

Austraalias on COVID-19 juhtumid olnud languses, kuid sotsiaalse distantseerimise reeglid on jätkuvalt jõus ning suured rahvakogunemised on keelatud. 

Uus-Lõuna-Walesi osariigi ülemkohtult paluti Sydney protestiaktsiooni ebaseaduslikuks kuulutamist. 

«Me oleme algatanud kohtuasja, kuna me ei usu, et protestiaktsiooni võib läbi viia ohutul viisil,» ütles osariigi politseiülem Mick Fuller. 

Sydney on vaid üks mitmest Austraalia linnast, kus kavandatakse meeleavaldust sarnaselt USA-le. Austraalias üritatakse ka juhtida tähelepanu põliselanike ebaproportsionaalsele vangistamisele ja surmadele kinnipidamisasutustes.

Algselt oli politsei kiitnud Sydney meeleavalduse väidetavalt heaks, kuid aktsioon on saanud rohke kriitika osaliseks riigi konservatiivses meedias. Organiseerijad on aga lubanud kindlasti tänavatele tulla. 

«Homme me marsime, meeldib see neile või mitte, sest see on meie maa ja mitte miski ei saa meid peatada,» ütles Latona Dungay, kelle poeg David suri vangistuses 2015. aastal. 

Melbourne'i protestijaid hoiatati samuti trahvidega, kui nad kavatsevad võtta osa linnas kavandatud meeleavaldusest. Varem reedel kogunesid protestijad Austraalia pealinnas Canberras, hoolimata peaminister Scott Morrisoni üleskutsest koju jääda. 

«Leiame parema viisi, kuidas neid tundeid väljendada, kui enda tervise ohtu seadmine,» sõnas valitsusjuht, kes tõrjus siiski Austraalia võrdsustamist USA-ga rassismi küsimuses. 

«Austraalia ei ole teised kohad, seega keskendume sellele kui austraallased ja ärme kanna üle seda, mis toimub teistes riikides, praegu meie riiki.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles