Ukrainas nõutakse siseministri tagandamist (3)

Copy
Meeleavaldus Kiievis ülemraada hoone lähistel siseminister Arsen Avakovi vastu 5. juuni 2020.
Meeleavaldus Kiievis ülemraada hoone lähistel siseminister Arsen Avakovi vastu 5. juuni 2020. Foto: TASS/Scanpix

Reede hommikul algas Kiievis ülemraada esisel Põhiseaduse väljakul meeleavaldus, kus nõutakse siseminister Arsen Avakovi tagasiastumist.

Uudisteagentuuri Interfax korrespondendi teatel kogunes ülemraada ette mõnisada plakatite ja rahvussümbolitega inimest, kes nõuavad Avakovi tagasiastumist. Nad tõid kaasa ka presendiga kaetud UAZ-i sõiduki.

Ülemraada kuulab reedel valitsuse teabetunnis ära Avakovi aruande kõmuliste asjade, sealhulgas Brovarõ tulevahetuse ja Kargalõki väidetavate vägistaja-politseinike asja uurimise kohta.

Kui Avakov kõnetooli tõusis, tõmmati UAZ-ilt present ja see osutus sarnaseks siseministeeriumi autole. Meeleavaldajad panid selle täis suitsupomme ja süütasid need vaatamata politsei katsetele seda takistada. Põhiseaduse väljak on paksus suitsus. 

Valitsuserakonna Rahva Teener saadik Irõna Vereštsuk ütles, et siseministri tagandamise küsimuse võib tõstatada vaid uue kandidaadi olemasolul.

«Kui opositsioon võtab vastutuse ja esitab kandidaadi, keda me saame toetada, hääletan ma selle poolt,» ütles Vereštšuk ajakirjanikele kolmapäeval Kiievis. Ta arvas, et uue siseministri kandidaadi peaks esitama erakonna Golos fraktsioon, mis nõuab Avakovi tagandamist.

Ta juhtis tähelepanu, et sõjas oleva riigi siseministri tagandamine on riikliku julgeoleku küsimus.

Varem teatati, et osa Rahva Teenri saadikuid on kirjutanud alla Golosi algatatud Avakovi tagandamise nõudmisele.

Golos on ülemraada väikseim, 20 kohaline fraktsioon, Rahva Teener suurim, 254 kohaline. 

2014. aasta veebruarirevolutsiooniga siseministriks saanud automaatika- ja rahandustaustaga armeenlane Avakov (sünninimega Avakjan) on säilitanud oma koha kahe presidendi ja nelja peaministri ajal ning on riigi mõjuvõimsaimaid poliitikuid.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles