EL loob pandeemia järel uue finantskuritegude vastase üksuse

Postimees
Copy
Näomask eurokupüüridel.
Näomask eurokupüüridel. Foto: Sabine Brose/Sorge via www.imago-images.de/imago images/Frank Sorge/Scanpix

Euroopa Liidu politseiüksus Europol andis heakskiidu uue üksuse loomiseks, mis asub võitlema majanduskuritegudega. Otsus tõukub prognoosist, et rahapesu ja võltsingud on koroonapandeemiale järgnevas majanduslanguse tõttu tõusuteel.

EL asutas täna uurimisüksuse, mille eesmärk on astuda vastu arvatavale majanduskuritegude kasvule koroonapandeemiast räsitud majanduse tingimustes.

Euroopa finants- ja majanduskuritegude keskus hakkab tegema koostööd ELi korrakaitseagentuuriga Europol, vahendab Deutsche Welle.

«Covid-19 pandeemia tagajärjed on nõrgestanud meie majandust ja loonud uusi haavatavusi, millest võib kuritegevus tärgata,» lausus Europoli juht Catherine de Bolle.

«Me peame järgima raha selle sihtpunktini ja võtma selle ära kurjategijate käest,» kirjutas Europol Twitteris.

Europoli sõnul on majanduslanguse tingimustes kuritegevusele kõige haavatavamad sektorid ehitus, majutus ja turism. Samuti on tõusuteel meditsiinitarvikutega seotud pettused.

Uude üksusesse kuulub 65 analüütikut ning see asub tegutsema kõigis 27 ELi liikmesriigis toimuvate kuritegude vastu, tehes selleks koostööd iga vastava riigi jõududega.

ELi hinnangul saadakse praegu tagasi vaid üks protsent kriminaalselt teenitud rahast.

Liit on eriti mures pandeemia mõjude leevendamiseks pakutavate toetuste kasutamise osas. Neid toetusi «kasutatakse ära kurjategijate poolt, kes üritavad petta välja avalikku raha», hoiatas Europol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles