Tšehhid saatsid mürgiloo tõttu välja kaks Vene diplomaati

Copy
Venemaa saatkond Prahas.
Venemaa saatkond Prahas. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi saatis välja kaks Vene diplomaati, kuna üks Vene saatkonna töötaja oli levitanud väljamõeldisi plaanist mürgitada kolm Tšehhi poliitikut, teatasid ametnikud reedel.

«Üks saatkonnatöötaja saatis luureteenistusele BIS sihilikult väljamõeldud informatsiooni kavandatava rünnaku kohta Tšehhi poliitikutele,» ütlesid peaminister Andrej Babiš ja välisminister Tomáš Petříček ühisel pressikonverentsil ajakirjanikele.

«Oleme rakendanud kohased meetmed ning kuulutanud kaks saatkonna töötajat soovimatuteks isikuteks,» ütles Babiš. Ta selgitas, et julgeoleku ja teabeteenistuse tõenditest järeldub selgelt, et üks Vene saatkonna töötaja levitas libauudist Tšehhi poliitikute mürgitamise plaanist.

«See tekitas pingeid Vene-Tšehhi suhetes ja kahjustas Venemaa ja Tšehhi head mainet. Oleme iseseisev riik ja selline tegevus on vastuvõetamatu,» rõhutas peaminister.

«Üritasime olukorda lahendada diplomaatilisel teel ja oleme mitu korda suhelnud Vene saatkonnaga. Paraku osutus diplomaatiline lahendus võimatuks ja Venemaa ei jätnud meile muud võimalust. Pärast olukorra üksikasjalikku analüüsi asume diplomaate välja saatma,» ütles välisminister Petříček.

Tšehhi raadio märgib, et see meede on seotud nn ritsiini juhtumiga. 

«Välisministeeriumil on kõik õigused vastata sümmeetriliselt,» kommenteeris Venemaa riigiduuma väliskomisjoni esimees Leonid Slutski Interfaxile Tšehhi peaministri avaldust, kuid samas soovitas ta mitte kiirustada ega alluda provokatsioonidele. 

Aprilli lõpus teatas Praha meer Zdeněk Hřib, et sai politsei turvavalve pärast NSV Liidu marssali Ivan Konevi mälestusmärgi mahavõtmist Prahas. 

Tšehhi meedia edastas varem, et Praha linnapead ja Praha kuuenda linnaosa vanemat Ondřej Kolářit hakati turvama, sest pärast Konevi mälestusmärgi mahavõtmist peetakse neid ohus olevaiks.

Meedia väitel olevat kallaletungiplaaniga seotud diplomaatilise passiga Vene kodanik või eriteenistuse töötaja.

Kui marssal Konevit nähakse Venemaal kangelasena, siis paljude tšehhide jaoks on ta Nõukogude Liidu repressioonide sümbol.

Konev juhtis Punaarmeed, mis vabastas Praha Natsi-Saksamaa vägede käest 1945. aastal, kuid ta oli samuti vastutav operatsiooni Tuulispask eest, millega purustati Ungari ülestõus 1956. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles