Põlisrahva juht: Bolsonaro kasutab viirust põlisrahvaste hävitamiseks

BNS
Copy
Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro Foto: Eraldo Peres/AP

Koroonaviirus ei säästa Brasiilias isegi Amazonase vihmametsi, kus ikooniline põlisrahvajuht Raoni Metuktire süüdistab president Jair Bolsonarot katses kasutada pandeemiat põlisrahva hävitamiseks.

Sulgedest peaehet ja alahuulele kinnitatud laia ketasehet kandev pealik Raoni on üks kõige kuulsam Amazonase ala ja sealsete põlisrahvaste kaitsja.

Nüüd juba üheksakümnene pealik on maailmas ringi reisinud, et teadvustada Amazonase metsade hävitamisega seotud ohtusid.

Raoni rääkis AFP-ga videokõnet kasutades. Kayapo indiaanlaste esindaja ei hoidnud sõnu tagasi, kui kritiseeris president Bolsonaro ümberkäimist põlisrahvastega ning hakkamasaamist pandeemiaga. 

«Bolsonaro tahab sellest haigusest kasu lõigata. Ta ütleb, et «indiaanlased võiksid surra, siis saame nendega lõpu peale»,» rääkis ta tõlgi vahendusel.

Bolsonaro on saanud kriitikat soovi eest avada Amazonase alad kaevandamiseks ja põllumajanduseks, mis tema sõnul aitab kaasa põlisrahvaste heaolule.

Põlisrahvaste esindajad seevastu on skeptilised ja laidavad presidenti tema väljaütlemiste pärast. Näiteks on Bolsonaro öelnud, et põlisrahvad «muutuvad järjest enam inimesteks, nagu meie oleme».

Samuti on Bolsonaro saanud kriitikat pandeemia käsitlemisel, mille tähtsust ta alahindab, isegi kui surmajuhtumite arv kasvab.

Amazonas põlisrahvad on välismaailmast tulevate haiguste suhtes eriti haavatavad. 

Brasiilia on enam kui 34 000 registreeritud surmajuhtumiga maailmas kolmandal kohal ning kasvab ka kartus põlisrahvaste turvalisuse pärast. 

Amazonase piirkonnas, sealhulgas põlisrahvaste hulgas, on COVID-19 suremus kaks korda kõrgem kui teiste brasiillaste hulgas.

Brasiilia Põlisrahvaste Assotsiatsiooni (APIB) kinnitusel on 211 Brasiilia põliselanikku viiruse tgajärjel surnud ning nakatunuid on 2178. 

ÜRO ja Ameerika Riikide Organisatsiooni inimõigusametnikud hoiatasid neljapäeval, et viirus kujutab endast «tõsist ohtu» Amazonase põliskogukondadele. 

«See koroonaviiruse haigus on väga ohtlik. Ta on hakanud mu rahvast tapma kõikides piirkondades,» ütles Raoni. Ta lisas, et Bolsonaro «ei hooli meist».

Raoni on teinud lobitööd maailma liidritega ning viinud läbi kampaaniaid koos Arnold Schwarzeneggeri, James Cameroni, Stingi ja teistega. Nüüd ütleb ta, et kavatseb püsida oma külas Metuktires Brasiilia Mato Grosso osariigis, kuni oht järgi annab. 

«Ma olen väga mures oma rahva pärast. Ma räägin neile, et nad püsiksid külas ega läheks linna..., aga on neid, kes ei kuula.» 

Mõnel juhul on külaelanikud linnast tulles viiruse endaga kaasa toonud. Raoni sõnul suri näiteks Gorotire külas viis inimest COVID-19 tagajärjel. 

Prantsuse keskkonnaorganisatsioon Planète Amazone on kogunud 43 000 eurot, et aidata põlisrahvaste kogukondadel kodus püsida ega peaks linnas toidu ja muu eluks vajaliku järel käima. 

Kuid kümme tonni toitu ja hügieenitarbeid on praegu kinni jäänud ning mittetulundusühingu juht Gert-Peter Bruch nimetab seda «kriminaalseks bürokraatialiialduseks».

Pandeemia on sundinud Raonit ära jätma reisi pealinna Brasíliasse, kus ta peaks ametnikke veenma, et lahendada põlisrahvaste kogukondadele väga tähtsaks kujunenud küsimus – nende maa-alade ametlik tunnustamine. 

Valitsuse põlisrahvastega tegelev ametkond FUNAI avas hiljaaegu asunike jaoks 237 põlisala, sest neid ei ole presidendi dekreediga põlisrahva elupaigana tunnustatud. Tegemist on nii suurte aladega, mis kataksid kogu Portugali territooriumi. 

«Ei, see ei tohi juhtuda. Meie maad ei tohi okupeerida sissetungijad». Eeskätt pelgab Raoni metsaraiujaid, farmereid ja ebaseaduslikke kullakaevandajaid.  

Lõpuks tuleb rahvajuht oma jutuga tagasi Bolsonaro juurde. «Ta peab meile kuuluvaid maa-alasid tunnustama,» ütles Raoni Metuktire.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles