Malis tapeti Islami Maghrebi Al-Qaeda liider

Copy
Prantsuse sõjaväelased.
Prantsuse sõjaväelased. Foto: -/AFP

Prantsuse väed tapsid Malis äärmusrühmituse Islami Maghrebi Al-Qaeda (AQIM) liidri Abdelmalek Droukdali, teatas reedel kaitseminister Florence Parly.

Alžeeria päritolu terrorist tapeti neljapäeval Kidali regioonis asuvas Tessaliti linnas korraldatud operatsiooni käigus.

«Ühtlasi neutraliseeriti mitmed tema lähedased kaaslased,» sõnas Parly.

Mali sõjavägi on endiselt raskustes islamimässuliste ülestõusu mahasurumisega, kuigi teda aitavad Prantsusmaa, Aafrika naaberriigid ja ÜRO. Vaatamata tuhandete Prantsuse ja ÜRO sõjaväelaste kohalolekule on konflikt levinud ka riigi keskossa ja naaberriikidesse Burkina Fasosse ja Nigerisse.

Maailmaorganisatsiooni peasekretär António Guterres avaldas varem sel nädalal arvamust, et ÜRO rahuvalvejõud Malis peavad jääma riiki praeguses mahus.

«Missiooni kohalolek on endiselt äärmiselt tähtis ja selle mandaat väljakutsete keerukust arvestades asjakohane,» märkis Guterres oma kvartaliaruandes, mille ta äsja ÜRO Julgeolekunõukokku esitas.

«Seetõttu ma soovitan pikendada mandaati veel ühe aasta võrra, 30. juunini 2021 praeguses üldises mahus,» lisas ta. 

Mandaat enam kui 13 000 sõjaväelase ja politseiniku kohalviibimiseks lõpeb 30. juunil. ÜRO hääletab missiooni pikendamise üle 29. juunil. 

Enam kui aasta vältel on ÜRO suurim rahastaja USA seadnud regulaarselt kahtluse alla missiooni vajalikkuse, sest see ei olevat riigis jätkuva vägivallaga toimetulekuks sobiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles