Hispaania asepeaminister tahab ELi-ülest kodanikumiinimumi (6)

Postimees
Copy
Hispaania asepeaminister Pablo Iglesias.
Hispaania asepeaminister Pablo Iglesias. Foto: DANI DUCH/AFP/SCANPIX

Hispaania erakonna Podemos juht Pablo Iglesias on asunud koos Itaalia ja Portugali mõttekaaslastega edendama ideed Euroopa-ülesest miinimumist, mis aitaks koroonaviiruse tõttu hätta sattunutel hakkama saada.

«See on aeg aruteludeks sotsiaalse kaitse teemadel,» lausus Hispaania asepeaminister ja Podemise juht väljaandele The Guardian. «Kõik, kes leiavad end haavatavast olukorrast, peaksid saama ligipääsu kaitsemehhanismidele, mis lubaksid neil täita oma külmikut ja hoolitseda oma pere eest.»

Iglesiase väitel kaitseks meede enam kui 113 miljonit inimest, kes seisavad silmitsi vaesuse ja kõrvalejäetusega ning miljoneid, kes võivad koroonaviiruse tõttu sissetuleku kaotada.

Idee edendamiseks on Iglesias ühendanud jõud Itaalia ja Portugali tööministrite Nunzia Catalfo ja Ana Mendes Godinhoga.

Kavakohaselt saaksid kõik, kelle sissetulek langeb alla teatud piiri, toetust, mis tagab neile vähemalt miinimumsissetuleku. See meede kehtiks kõigile Euroopa Liidu 450 miljonile elanikule.

«Euroopa seisab hetkel silmitsi oma suurima väljakutsega Teisest maailmasõjast alates,» kirjutasid ministrid avalduses. «Vaja on koordineeritud Euroopa-ülest vastust, et vältida uut sotsiaalset ja majanduslikku kriisi nagu tabas meid 2008. aastal.»

Sarnane idee ringles Euroopa Parlamendis juba aprillis, kui 25 saadikut allkirjastasid avatud kirja, milles kutsuti üles tagama kodanikele vähemalt 60 protsenti keskmisest sissetulekust, et koroonaviiruse mõjusid leevendada.

«See raha jõuaks kõige haavatamate peredeni Euroopas ja liiguks otsesesse ringlusesse kohalike teenuste ja poodide kaudu,» seisis kirjas, kus lisati, et toetus kodanikumiinimumile on kasvanud juba enne pandeemiat. «On selge, et poliitiline suund on Covid-19 kriisiga pöördumas.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles