Egiptus pakkus välja uue algatuse kodusõja lõpetamiseks Liibüas

Copy
Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi.
Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi. Foto: AP / Scanpix

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi teatas laupäeval uuest algatusest kodusõja lõpetamiseks naaberriigis Liibüas ning lisas, et sealne väepealik Khalifa Haftar toetab relvarahu jõustumist alates esmaspäevast.

«See algatus kutsub austama kõiki rahvusvahelisi jõupingutusi ja algatusi, kuulutades välja relvarahu alates kella kaheksast hommikul esmaspäeval, 8. juunil,» ütles al-Sisi ühisel pressikonverentsil Haftariga.

Haftari väed on viimastel nädalatel kandnud raskeid kaotusi Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsuse vägede vastu.

Lisaks Khalifale võttis Kairos peetud kõnelustest osa ka Tobrukis baseeruva Liibüa parlamendi spiiker Aguila Saleh.

Al-Sisi ütles, et algatuse eesmärk on sillutada tee valimiste korraldamiseks Liibüas. Ta kutsus kõikide välisvõitlejate väljaviimisele sellest Põhja-Aafrika riigist.

Tripolis baseeruv ühtsusvalitsus ei ole Egiptuse presidendi algatust veel kommenteerinud.

Haftari vägesid toetavad Prantsusmaa, Venemaa, Jordaania, Araabia Ühendemiraadid ja teised tähtsad Araabia riigid. Ühtsusvalitsuse selja taga on aga Türgi, Itaalia ja Katar.

Ühtsusvalitsusele lojaalsed üksused teatasid äsja pealetungi alustamisest Liibüa eksdiktaatori Muammar Gaddafi kodulinnale Sirtele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles