AP: äärmuslaste rollist USA meeleavaldustel on vähe tõendeid

Copy
Politseivägivalla ja rassismi vastu protestiv meeleavaldaja USA-s Chicago linnas 6. juuni 2020.
Politseivägivalla ja rassismi vastu protestiv meeleavaldaja USA-s Chicago linnas 6. juuni 2020. Foto: AP/Scanpix

USA president Donald Trump on kirjeldanud rahutusi George Floydi tapmise järel kui vasakradikaalide organiseeritud kodumaist terrorismi, kohalikud kubernerid on süüdistanud meeleavaldustega kaasnenud vägivallas paremäärmuslasi, kuid kumbagi versiooni ei toeta palju tõendusmaterjali, kirjutas laupäeval USA uudisteagentuur Associated Press (AP). 

AP uuris kohtuandmeid, tööajalugu, sotsiaalmeediapostitusi ja muud informatsiooni 217 inimese kohta, kes võeti eelmisel nädalavahetusel Minneapolises ja pealinnas Washingtonis meelavaldustel vahi alla. 

Enam kui 85 protsenti kinnipeetutest olid kohalikud elanikud. Nendest, kellele esitati süüdistus liikumiskeelu eiramises, mässus ja politsei korralduste eiramises, vaid käputäis oli seotud mõne organiseeritud grupeeringuga, kirjutas AP. 

Tõsisemad süüdistused, nagu vargused ja vara hävitamine, saanud isikud olid paljudel juhtudel kuritegeliku taustaga, kuid ka nemad olid ülekaalukalt kohalikud elanikud. 

Sotsiaalmeedias tehtud postituste järgi on vaid vähesed kinnipeetud vasakpoolsed aktivistid, sealjuures oli vaid ühe kinnipeetu näol tegemist võib-olla anarhistiga. Teistel kinnipeetute sotsiaalmeediakontod peegeldasid pigem parempoolset maailmavaadet. 

President Donald Trump on protestijaid maalinud «radikaalseteks vasakpoolseteks, halbadeks inimesteks» ning kasutanud ka terminit «antifa», millega määratletakse rohkem veendumustepõhist liikumist kui mõnda konkreetset organisatsiooni. Eelmisel pühapäeval ütles Trump, et tahab antifa kandmist terrorirühmituste nimekirja. 

Esmaspäeval ütles Trump kõnes, et üle terve USA puhkenud politseivägivalla ja rassismi vastaste protestiaktsioonidega kaasnenud kuriteod on «kodumaine terrorism». 

Justiitsminister William Barr, kes juhib Trumpi administratsiooni politsei ja sõjaväe vastumeetmete organiseerimist meeleavaldustele, ütles pühapäeval: «Antifad ja sarnaseid rühmitusi, mis on seotud kodumaise terrorismiga, koheldakse ka vastavalt.»

USA meeleavaldustel on tõsiselt viga saanud ja isegi hukkunud politseinikke ja protestijaid. Samuti on hävitatud vara ja korraldatud vargusi. Föderaalametnikud pole aga esitanud tõendusmaterjali, et antifaga seotud protestijad juhivad protestiliikumist, mis tekkis samaaegselt USA 50 osariigis ja sadades linnades pärast Floydi tapmist 25. mail, kirjutas AP. 

Politseivägivalla vastu protesteerivad meeleavaldajad USA pealinnas Washingtonis 6. juuni 2020. 
Politseivägivalla vastu protesteerivad meeleavaldajad USA pealinnas Washingtonis 6. juuni 2020. Foto: ZUMAPRESS / SCANPIX

AP on saanud näha «luureteavet», mille USA sisejulgeolekuministeerium on jaganud kohalikule korrakaitsele ning milles korratakse ilma asitõenditeta, et «organiseeritud vägivaldsed oportunistid – sealjuures arvatavad anarhistlikud äärmuslased – võivad üha enam sihikule võtta korrakaitset ja kriitilist taristut». 

«Meil puudub üksikasjalik teave mõnede vägivaldsete oportunistide organiseerituse ja planeerimise astme kohta ja peame tõenäoliseks, et senine vägivald on olnud organiseeritud samal tasemel kui varasemad laialdased vägivallapuhangud õiguspärastel protestiaktsioonidel,» seisis esmaspäeval esitatud hinnangus. 

Teisipäeval seisis ministeeriumi teates: «On mitmeid kinnitamata teateid valmisseatud telliskividest protestiaktsioonidel üle terve riigi.»

«Kuigi meil pole õnnestunud kinnitada teateid läbi ametlike kanalite, siis improviseeritud relvade paigutamine sündmuskohtadesse on vägivaldsete oportunistide tavapärane taktika,» seisis teisipäevases luureinfos.

Sotsiaalmeedias levinud teated telliskivihunnikutest protestipaikades näiteks Atlanta, Bostoni ja Los Angelese linnades on aga tagasi lükatud kohalike ametnike poolt, kelle sõnul on tegemist ehitustel kasutatavate materjalidega, mis olid väljas enne, kui meeleavaldused puhkesid. 

Antifa – lühend antifašistlikust – on radikaalsete aktivistide võrgustik, mis tegutseb mitmes riigis ja ilmus USA-s välja osana protestist 2017. aastal Virginia osariigis Charlottesville'is aset leidnud rassistlike meeleavalduste vastu.

Liikumisel ei teata olevat ametlikke liidreid. Selle liikmed, kes sageli on riietatud üleni musta, protesteerivad rassismi, paremäärmuslike väärtuste ja selle vastu, mida nemad fašismiks peavad. Nende sõnul on vägivaldne taktika vahel enesekaitseks õigustatud. 

Rühma lõtv ja laialivalguv korraldus näib muutvat selle kandmise terroristide nimekirja keeruliseks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles