Iraan on valmis andma üle Ukraina reisilennuki mustad kastid

Copy
Lennufirma Ukraine International Airlines Borõspili lennujaamas 19. jaanuar 2020.
Lennufirma Ukraine International Airlines Borõspili lennujaamas 19. jaanuar 2020. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

Iraanis Teherani lennujaama lähistel alla tulistatud reisilennuki mustad kastid ei aita kaasa ühelegi juurdlusele, kuid Iraan on valmis need teistele riikidele üle andma, teatas laupäeval Islamivabariik.

Ukraina lennufirma Ukraine International Airlines reisilennuk tulistati Teherani lennujaama lähistel alla vahetult pärast õhkutõusu 8. jaanuaril. 

«Kuigi juurdlus on peaaegu lõpule viidud ja kastide sisu ei tule kasuks ühelegi juurdlusele, oleme valmis need üle andma kolmandale riigile või (välismaisele) ettevõttele,» ütles Iraani asevälisminister Mohsen Baharvand riikliku uudisteagentuuri IRNA vahendusel. 

Iraan tunnistas 11. jaanuaril, et selle sõjavägi tulistas lennuki alla «inimliku eksimuse» tagajärjel. Intsidendis hukkus 176 inimest, peamiselt iraanlased ja kanadalased. 

Ottawa on nõudnud mitu kuud, et Iraan, millel pole tehnilist võimekust musti kaste dekrüpteerida, saadaks need välismaale, et nende sisu oleks võimalik analüüsida, kirjutas AFP. 

Teheran teatas märtsis, et on valmis kastide üleandmiseks Prantsusmaale või Ukrainale. Kanada välisminister François-Philippe Champagne sõnas seepeale, et tegemist on sammuga õiges suunas, kuigi ta kavatseb Iraani võime hinnata «nende tegude, mitte vaid sõnade järgi». 

Iraani asevälisminister ütles intervjuus IRNA-le, et Iraanil on teatud tingimused kastide tagastamisel, kuid ei täpsustanud neid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles