Rootsi parempopulistide juht nõuab peaepidemioloogi lahkumist (9)

Copy
Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: AFP / Scanpix

Rootsis on tekitanud palju kõneainet populistliku erakonna Rootsi Demokraadid esimehe Jimmie Åkessoni nõudmine, et riigi peaepidemioloog Anders Tegnell tagasi astuks.

Åkesson esitas algselt oma nõudmise Dagens Nyheteri arvamusartiklis ja jätkas kriitikat ajalehe usutluses.

Ta nimetas Rootsi koroonastrateegiat täiesti ebaõnnestunuks. Åkessoni sõnul on Tegnell ebaõnnestumiste sümbol.  

Tegnelli roll on olnud Rootsis ja rahvusvaheliselt keskne riigi koroonastrateegia kujundaja ja tutvustajana.

Populistide juhi kriitikast said osa ka Rootsi valitsus ja rahvaterviseamet. Åkessoni sõnul peab valitsus võtma suurema vastutuse, selle asemel, et varjuda riigi tervishoiuameti selja taha. 

Oma immigratsioonivastaste seisukohtade poolest tuntud Åkesson möönab Dagens Nyheteri usutluses, et Tegnellil ja rahvaterviseametil on rahva suur usaldus, mis peegeldub parteide, ka tema enda reitingus. Ta ei usu, et nõudmine Tegnelli lahkumiseks toetust leiab.

Sotsiaalminister Lena Hallengren kaitses uudisteagentuurile TT edastatud kirjalikus avalduses valitsuse koroonameetmeid. «Palju on tehtud, nagu näiteks vähendatud reisimist ja keelatud suured üritused.»

Valitsus on Hallengreni sõnul langetanud otsuseid olemasoleva informatsiooni valguses ja kavatseb nõnda talitada ka edaspidi. 

«Me ei kavatse kriitikakartusel mõjutada oma otsuseid kriisis ja vajadusel muudame oma strateegiat,» märkis sotsiaaldemokraat Hallengren. 

Rootsis oli laupäevase seisuga tuvastatud ligi 43 900 koroonanakkust, vahendas ringhääling SVT. Viirusega seotud surmajuhte on registreeritud 4656, mis veebilehe Worldometer andmeil teeb´461 surma miljoni elaniku kohta.

Rootsi paljudest riikidest erinev koroonastrateegia on pälvinud palju tähelepanu. 

Rootsi rahvaterviseameti juht Johan Carlson lükkas Tegnelli lahkumise nõude tagasi. Carlson märkis uudisteagentuurile TT, et Jimmie Åkessonil ei ole siin mingit sõnaõigust. Ametiisikuid ei palka Åkesson ega valitsus, tõdes ta.

Åkesson tõstis eriti esile hooldekodudes olevate vanurite kõrge suremuse. Selle eest ei saa Carlsoni sõnul tervishoiuametnikke ega Tegnelli kuidagi süüdistada. 

«Vastutavad ametiisikud on aastaid viidanud ilmsetele puudustele eakate hoolduses,» lausus Carlson. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles