Euroopa Komisjon nõuab Covid-19 valeinfo jälgimist

Postimees
Copy
Näomaskiga mees Euroopa Komisjoni peahoones Brüsselis.
Näomaskiga mees Euroopa Komisjoni peahoones Brüsselis. Foto: Johanna Geron/REUTERS/Scanpix

Euroopa Komisjon soovib hakata saama sotsiaalmeediafirmadelt igakuiseid raporteid Covid-19 puudutava desinformatsiooni kohta, samuti kavatseb Brüssel kritiseerida Venemaa ja Hiina tegevust.

Tuleval nädalal Euroopa Komisjonis avaldatava plaani kohaselt peaksid Facebook, Google ja Twitter esitama Brüsselile igakuiseid raporteid koroonaviirusega seotud desinformatsiooni kohta, teatasid neli asjaga seotud ametnikku Politicole.

Kolmapäeval avaldatavas dokumendis kavatseb Komisjon kutsuda rahvusvahelisi partnereid nagu NATO ja G7 üles suuremale koostööle internetis leviva valeinfoga võitlemisel. Samuti mõistab Komisjon hukka Venemaa ja Hiina tegevuse koroonaviirusega seotud desinformatsiooni levitamisel.

«On viimane aeg selle osas midagi ette võtta ja mitte lubada teistel nagu Hiinal seda ruumi hõivata,» lausus Komisjoni väärtuste ja läbipaistvuse ameti asejuht Věra Jourová. «Me peame muutuma paremaks ohtude hindamisel ja parandama koostööd partneritega nagu NATO.»

Jourová ja Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell esinevad avaldusega desinformatsiooni osas tuleval nädalal. Politicoga rääkinud ametnike ja ekspertide sõnul on mittesiduva dokumendi sisu veel viimistlemisel ning mõned üksikasjad võivad muutuda.

Tegu ei ole esimese korraga, mil Komisjon on kutsunud internetihiide desinformatsiooni vastaseid pingutusi suurendama. 2018. aastal avalikustas Brüssel vabatahtliku juhise, mis kutsus Facebooki, Google`it ja Twitterit üles esitama regulaarseid raporteid meetmete kohta valeinfo peatamiseks.

Tuleval nädalal korratakse seda pöördumist tehnoloogiahiidudele, kes on asunud varasemast jõulisemalt Covid-19 puudutavat valeinfot kustutama.

Komisjoni plaan viibutada näppu Venemaa ja Hiina osas võib põhjustada olulist vastuseisu. Kuigi viide kahele riigile võib dokumendi lõplikust versioonist kaduda, on Brüssel olnud hädas ühtse hääle leidmisel Moskva ja Pekingi tegevuse hukkamõistmisel.

Jooksvate arutelude käigus arutatakse ka seda, kas Komisjon peaks nõudma siseriiklikelt gruppidelt Covid-19 kohta käiva valeinfo levitamise lõpetamist. Mõned poliitikud ja ELi liikmesriikide kodanikud on tegelenud vandenõuteooriate ja ebatäpse informatsiooni jagamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles