Soome uueks rahandusministriks võib saada endine peaminister (1)

Copy
Matti Vanhanen.
Matti Vanhanen. Foto: MIKKO STIG/AFP/Scanpix

Soome Keskerakond esitas täna rahandusministri kohale endise peaministri ja praeguse Soome parlamendi spiikri Matti Vanhaneni kandidatuuri.

Mäletatavasti astus reedel meediakoolituse skandaali tõttu ametist tagasi rahandusminister Katri Kulmuni (Keskerakond), kes otsustas partei juhina jätkata. Keskerakonna juhatus, parlamendifraktsioon ja erakonna eurosaadikud toetasid Kulmuni ettepanekut esitada rahandusministri kandidaadiks Vanhanen.

Soome Keskerakond on viiest erakonnast koosneva valitsuskoalitsiooni suuruselt teine partei. Reutersi teatel annab ülejäänud valitsus tõenäoliselt selle nädala jooksul Vanhaneni kandidatuurile oma heakskiidu.

64-aastane Vanhanen oli Soome peaminister aastatel 2003-2010. Alates eelmise aasta juunist on ta ametis olnud Soome parlamendi esimehena.

Katri Kulmuni.
Katri Kulmuni. Foto: Emmi Korhonen via www.imago-images.de/imago images/Lehtikuva/Scanpix

Kulmuni skandaal sai alguse, kui ajakiri Soumen Kuvalehti teatas eelmisel teisipäeval, et endine majandusminister ning praegune rahandusminister Kulmuni on võtnud sügisest alates kommunikatsioonikoolitusi. Koolituste eest tasus algul töö- ja majandusministeerium ning seejärel, Kulmuni töökoha vahetudes rahandusministeerium.

Rahandusministeeriumi meediale edastatud arvete alusel oli summa kokku üle 56 000 euro ning koosneb viiest eraldi arvest, mis on väljastatud 2019. aasta augusti ning 2020. aasta märtsi vahelisel ajal.

Avalikkuse pahameelt ei tekitanud mitte see, et Kulmuni sai abi oma rambipalaviku ravimisel, vaid see, et suured arved tasusid ministeeriumid ehk teisisõnu maksumaksja. Kulmuni lubas ise ministeeriumile arved tagasi maksta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles