Poola peatab viirusest haaratud söekaevandustes töö

Copy
Poola söekaevurid. Foto on illustratiivne.
Poola söekaevurid. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Poola teatas esmaspäeval töö peatamisest kaheteistkümnes kaevanduses, kui kinnitust leidnud koroonaviiruse juhtumite arv on viimastel päevadel Sileesia söepiirkonnas järsult kasvanud. 

Tervishoiuministeeriumi teatel on enamik Poola uutest koroonaviirusesse nakatumistest seotud kümmekonna söekaevanduse sadade töötajate ja nende pereliikmetega.

Poola energiasektor sõltub söest 80 protsendi ulatuses ning kaevanduste töö on kavas peatada kolmeks nädalaks. 

«Homsest alates peatame me töö kahes JSW kaevandusgrupi kaevanduses ning kümnes kaevanduskonglomeraadi PGG kaevanduses... kolmeks nädalaks,» ütles asepeaminister Jacek Sasin esmaspäeval, osutades kahele riigifirmale, mis on Euroopa Liidu suurimad.

JSW kaevandusgrupp on terasetööstusele vajaliku koksisöe suurim tootja EL-s ning PGG konglomeraat toodab kõige enam kivisütt. Mõlemad suurfirmad tegutsevad Poola lõunaosas Sileesias, mis on praegu kujunenud viiruse epitsentriks. 

Eeldatavalt ei mõjuta sulgemine tänu Poola suurele ise toodetud ja imporditud söetagavarale riigis energiatootmist.

Seni on 38 miljoni elanikuga Poolas registreeritud 26 780 Covid-19 juhtumit, sealhulgas 1157 surma ja 12 998 paranemist.

Poola rakendas viirusevastased meetmed küllalt aegsasti märtsi algul, mis on hoidnud surmajuhtumite arvu võrreldes mõnegi Lääne-Euroopa riigiga madalal.

Siiski on eksperdid hoiatanud, et viirusekõver on allapoole viltu pigem elanikkonna vähese testimise tõttu. 

Eelmisel kuul asus valitsus meetmeid leevendama, tõstes avalike kogunemiste piirarvu 150 inimeseni ning loobudes näomaski nõudest, kui järgitakse suhtlusvahemaa reeglit. 

Alates laupäevast lubati taasavada erinevad avalikud ruumid, sealhulgas kinod, teatrid, kontserdisaalid, spordisaalid ja ujulad.

Samuti on täies hoos 28. juunile nihutatud presidendivalimised, mille kampaaniaürituste puhul järgivad suhtlusvahemaad õige vähesed. Pandeemia tõttu edasi lükatud valimised pidid algselt toimuma 10. mail. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles