Malaisia võimud pidasid kinni 269 rohingjat ja leidsid rikutud paadi

BNS
Copy
Rohingjad
Rohingjad Foto: MUNIR UZ ZAMAN/AFP

Malaisia võimud pidasid kinni 269 rohingja põgenikku ja leidsid surnukeha paadist, mida oli väidetavalt tahtlikult kahjustatud, et sellega ei saaks tagasi merele minna.

Kui kaua rohingjad merel olid olnud ja kust nad oma teekonda alustasid ei ole avaldatud. Sajad tuhanded rohingjad pagesid Myanmarist sõjaväe vägivalla eest ning paljud elavad ülerahvastatud põgenikelaagreis Bangladeshis. Moslemienamusega Malaisia on olnud tavaline sihtpunkt paremat elu välismaal lubavate smugeldajate paatidele.

Malaisia võimud tabasid aluse esmaspäeval riigi põhjaosas asuva puhkusesaare Langkawi lähistel. Paadist hüppas välja 53 inimest, üritades ujuda kaldale, kus nad kinni peeti. Veel 216 peeti kinni paadil, mille pardal leiti ka ühe naise surnukeha. 

Malaisia ametnikud tahtsid paati tagasi suunata, kuid seda oli tahtlikult kahjustatud, nii et mootorit ei olnud võimalik parandada. 

Põgenikke toideti ja nad paigutati ajutisse kinnipidamiskeskusse, samas kui surnukeha anti üle politseile. 

Malaisia võimude andmeil on maist saadik kinni peetud 396 inimest, kes üritasid ebaseaduslikult riiki pääseda. Kinni on võetud ta ka 108 laevakaptenit ja 11 arvatavat smugeldajat. Sama aja vältel on tagasi suunatud 22 paati 140 sisserändajaga. Põgenike rahvust ei ole täpsustatud. 

See number ei sisalda laeva umbes 200 rohingja, teiste seas lastega. mis suunati tagasi aprillis seoses kartusega, et põgenikud võivad tuua riiki koroonaviiruse.

Malaisia kinnipidamiskeskustes on möödunud kuust saadik tuvastatud 700 uut nakkust. Samal ajal korraldati pealinnas Kuala Lumpuris mitu haarangut, mille käigus peeti ebaseadusliku riigis viibimise eest kinni üle 2000 inimese. 

Malaisia on teatanud 8329 uue koroonaviirusega seotud nakkus- ja 117 surmajuhtumist- Sel nädalal lõpeb pea kolm nädalat väldanud karantiin ning avatakse peaaegu kõik majandussektorid. 

Malaisias elab seaduslikult umbes kaks miljonit võõrtöölist ning teist samapalju ebaseaduslikult. Lisaks on ÜRO pagulasamet registreerinud umbes 180 000 asüülitaotlejat, neist 101 000 rohingjat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles